Fiets-visie Fietsersbond op post-Corona Amsterdam

Toelichting en voorbeelden

8 mei 2020

Maatregelen

1. Om voldoende afstand te kunnen houden

Waar: Kinkerstraat, De Clercqstraat, Linnaeusstraat, de tweede fietsring (van de Amstel tot het Frederik Hendrikplantsoen), Jodenbreestraat, Spuistraat, etc.

Waar: Overtoomse Sluis, Surinameplein, Wibautstraat etc.

Waar: Kinkerstraat, de tweede fietsring (van de Amstel tot het Frederik Hendrikplantsoen), etc.

2. Voldoende ruimte voor fietsers bij verkeerslichten, bruggen en ponten

Ophoping van fietsers moet worden vermeden, maar is vaak praktisch onvermijdelijk bij verkeerslichten, bruggen en ponten. Ook na groen rijden fietsers vaak nog geruime tijd (te) dicht op elkaar. Oplossingen voor verkeerslichten

Waar: Elizabeth Wolfstraat – De Clercqstraat, Prins Hendrikkade-Damrak, Prins Hendrikkade-Martelaarsgracht, NZ-Voorburgwal-Paleisstraat, Raadhuisstraat-Grachten, Kerkstraat-Vijzelstraat, de verkeerslichten op de De Lairessestraat.

Waar: De oversteken over de S100, Vondelpark-Amstelveenseweg, de verkeerslichten op de Binnenring zoals bij de Czaar Peterstraat-Eilandenboulevard en Fred Petterpad-Van Eesterenlaan; Zeeburgerdijk-Zuiderzeeweg. Oplossingen voor ponten en bruggen

Waar: Bijv: de beweegbare bruggen en verkeerslichten.

3. Minder autoverkeer in de stad. Hoe minder auto’s hoe meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Waar: Binnenstad (Bijenkorf-garage, bezoekersgarage NZ Voorburgwal, Prins Hendrikkade etc.)

4. Verlicht de druk op fietspaden

Waar: Aan één zijde P-plekken opheffen: Jozef Israelskade, Hoogte Kadijk, Leliegracht, Bilderdijkkade, van der Palmkade; wegdek herstellen: Zeeburgerpad, Israelskade (gevaarlijke dremepels) en Bilderdijkkade Oost (slecht wegdek).

Waar: de fietsoversteek Baarsjesweg - Sloterkade op de Overtoomse Sluis (zie hieronder). Denk ook aan het voor fietsers (weer) openstellen van: Kippebrug (Kattenburg); J.D Meijerplein (Dokwerker); DR. D.M.Sluyspad (Hortus); Nwe Amstelstraat (Joods Historisch), Amstelstraat (w-ri), Rembrandtplein, Reguliersbreestraat; Reguliers Dwarsstraat; Mozes en Aäronstraat; Leidsestraat; Frederiksplein-Achtergracht (Asvo); Violettenstraat (Jordaan); brug Waalstraat over Amstelkanaal, Eerste vd Helststraat; Vechtstraat (tussen Lekstraat en Trompenburgstraat); verlengde Tollenstraat(langs de hallen)

5. Creëer meer ruimte op stoepen

Bij publiekstrekkers (bijv. supermarkten, stallingen, uitgaanscentra etc.) is vaak onvoldoende ruimte voor het parkeren van fietsen. Als fietsen niet op de stoep hoeven te parkeren is er meer ruimte voor (doorgaande) voetgangers.
Waar: Kinkerstraat, Oranjeloper, Zeilstraat/Hoofddorpplein, toekomstige tweede fietsring (van Ceintuurbaan tot Frederik Hendrikplantsoen).

6. Versnel de aanpak van bekende knelpunten

In het MJP Fiets en Verkeersveiligheid en in de Agenda Amsterdam Autoluw staan maatregelen die bijdragen aan meer ruimte voor fietsers en eenvoudig naar voren gehaald kan worden.
Waar: Van Woustraat

De langere termijn

Bovenstaande maatregelen vergen nauwelijks investeringen of werkzaamheden en kunnen dus onmiddellijk genomen worden. Een aantal knelpunten is minder eenvoudig om aan te pakken. Hieronder een korte opsomming van verdergaande maatregelen die nodig zijn op de iets langere termijn.

Op tweerichtingsfietspaden is afstand houden extra lastig. Maar ze omvormen naar eenrichtingpaden zal in de praktijk tot onveiligheid leiden, gezien de onuitroeibare behoefte om tegen de richting in te fietsen.
Waar:






Drukte bij de ponten

Fietsoversteek Baarsjesweg - Sloterkade op de Overtoomse Sluis

Langs de westzijde van de Kostverlorenvaart loopt een druk gebruikte fietsroute. Maar er ontbreekt een directe verbinding tussen de Baarsjesweg en de Sloterkade bij de Overtoomse sluis. Fietsers gebruiken voor de oversteek vooral het verkeerslicht bij de Overtoom. Daar is het zeer druk, op krappe ruimte, te bereiken via erg smal fietspad (zie foto hieronder).

Chaos op de brug Overtoomse Sluis

Mogelijke oplossing: Als auto’s op de westzijde van de Overtoomse sluis één rijstrook per richting krijgen kan er met veilige opstelruimtes tussen auto en tram een veilige oversteek gemaakt worden voor fietsers en voetgangers (hieronder schematisch aangegeven).

Ruimte voor een fietsoversteek Overtoomse Sluis

Effect:


Ter vergelijking de druk gebruikte oversteek bij de Zeilbrug

Fietsoversteek Zeilbrug thv de Sloterkade
Fiets- en voetgangersoversteek Zeilbrug/Sloterkade


Zie ook vergelijkbare suggesties van het Fietsberaad