Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:13_oktober_2016_fietsersbond_de_straat_op_voor_verkeersveiligheid

Fietsersbond de straat op voor meer verkeersveiligheid

[Op het Gulden Winckelplantsoen]13 oktober 2016 - De Fietsersbond Amsterdam ging in de week 10-17 oktober 2016 vier dagen de straat op voor meer verkeersveiligheid.

Op het Bos en Lommerplein, het Mercatorplein en op het Gulden Winckelplantsoen zochten vrijwilligers van de bond contact met verkeersgebruikers, vooral voetgangers en fietsers, om hen vragen te stellen over de verkeersveiligheid. De acties waren onderdeel van het jaarlijkse politie veiligheidsoffensief, waarbij ook voorlichting wordt gegeven over bijvoorbeeld inbraakbeveiliging. De Fietsersbond ging het voornamelijk om verkeersveiligheid en de vrijwilligers deelden brochures en flyers uit over deugdelijke fietsverlichting, verkeersregels en tips tegen fietsdiefstal.

Ongevallenregistratie

Dat er nog veel onduidelijk is over verkeersveiligheid bleek ook uit de oproep van de Landelijke Fietsersbond voor een betere ongevallenregistratie. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts een vijfde van de verkeersgewonden die binnenkomen op de eerste hulp van een ziekenhuis geregistreerd wordt door de politie. Daarbij bleek ook dat de locatie en de ongevalssituatie bij eenzijdige fiets- en voetgangersongelukken veel minder geregistreerd worden.

Een goede registratie van ongevallen naar aard en locatie maakt het mogelijk om het verkeersveiligheidsbeleid verder te verbeteren. De Fietsersbond streeft er dan ook naar de registratie verder te verbeteren en om dit te bereiken is de Fietsersbond ook betrokken bij STAR, (Smart Traffic Accident Reporting), een initiatief van 15 partijen, waaronder de verzekeraars en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om de gewonden ook zelf hun ongevallen te laten registreren.
Een betere registratie van de ongevalslocaties kan gemeenten helpen om de situatie ter plaatse, vaak met kleine maatregelen, te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het weghalen van een paaltje op het fietspad of het snoeien van overhangend groen.


Terug naar de voorpagina


sharethis

[De vrijwilligers van de Fietsersbond (gele hesjes) druk aan het werk]

nieuws/13_oktober_2016_fietsersbond_de_straat_op_voor_verkeersveiligheid.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)