Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:15_april_2016_controverse_over_scooters_naar_de_rijbaan

Controverse over scooters naar de rijbaan

[Wanneer raken we een keer van die krengen af?]15 april 2016 - De Fietsersbond Amsterdam maakt zich zorgen over de helmplicht per straat voor snorfietsers; onwerkbaar.

Het verplaatsen van de 'snorfiets' (scooter met blauw kentekenplaatje) naar de rijweg moet op een eenduidige en voor iedereen begrijpelijke manier gebeuren. De maatregel moet niet leiden tot onzekerheid bij scooterbestuurders en andere weggebruikers over waar de scooters wel en niet mogen rijden. Ook moet de verplaatsing handhaafbaar zijn. Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt dreigt de maatregel in de praktijk weinig effectief te worden.

“Bromfiets naar de Rijbaan”

De Fietsersbond is voor invoering van de maatregel in de hele bebouwde kom van Amsterdam, dus inclusief Nieuw West, Buitenveldert en Zuid Oost, overeenkomstig de maatregel in 1999 toen alle bromfietsen op de rijbaan moesten gaan rijden, enkele grote doorgaande wegen uitgezonderd. Toen de bromfietsen nog op de fietspaden reden was hun gemiddelde snelheid dezelfde als die van de 'snorfietsen' nu. Nadat in 1999 de brommers op de rijweg gingen rijden namen ongelukken met brommers af. Dezelfde verwachting is er voor het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan, blijkt uit onderzoek van de SWOV (St. Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). De verwachte afname is 261 ongelukken per jaar in Amsterdam.

“Drie Scenario's”

Voordat de scooter met blauw kentekenplaatje naar de rijbaan mag, moet eerst de regelgeving worden aangepast. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Amsterdam zijn hierover in gesprek. Er liggen drie 'scenario's' ter tafel. De voorkeur van de Fietsersbond - alle scooters binnen de bebouwde kom naar de rijweg - zit daar niet bij. Onlangs werd bekend dat het overleg in een impasse is geraakt. Zie ook dit artikel van AT5

De gemeente Amsterdam wil de maatregel invoeren in het gebied binnen de A10, met uitzondering van Amsterdam Noord en enkele grote doorgaande wegen. Het ministerie wil per straat (of deel van een straat) bepalen of de scooter naar de rijweg gaat. Wethouder Litjens voorziet bij dit scenario een onwerkbare praktijk. De Fietsersbond deelt zijn zorgen en dringt aan op invoering van de maatregel binnen de hele bebouwde kom.

Onze reactie als PDF


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/15_april_2016_controverse_over_scooters_naar_de_rijbaan.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)