Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:26_januari_2017_fietspad_minervalaan_gered

Fietspad Minervalaan gered

[De "Vijfhoek" in de Minervalaan]26 januari 2017 - De strijd voor een veilig fietspad langs “de Vijfhoek” in de Minervalaan is gewonnen.

De Minervalaan eindigt bij het vijfhoekige voetbalveldje op de Prinses Irenestraat. Dat plein gaat op de schop. De Fietsersbond en de bewoners waren fel tegen het nieuwe ontwerp en hebben een eigen voorstel gemaakt. Na een verbeten en lange strijd hebben zij de politiek overtuigd om voor hun voorstel te kiezen.

Twee inplaats van 1

Als je vanaf de Minervalaan komt richting station Zuid, fiets je langs de zogenaamde Vijfhoek. Op dit moment wordt dat plein op de schop genomen om een ondergrondse fietsparkeergarage te bouwen. Het projectbureau Zuidas heeft een ontwerp voor de inrichting van het toekomstige plein gemaakt. In dat ontwerp komt er één breed fietspad aan de westkant van het plein i.p.v. de twee die er nu lopen. Dat fietspad zou tussen de ingang van de fietsgarage en het gebouw van Freshfields komen te liggen. De aansluiting op de Minervalaan en het Strawinskypad zou aan beide kanten via twee flinke haakse bochten gebeuren, de toegang tot de fietsgarage zou moeilijk zijn en voetgangers zouden twee maal een druk fietspad over moeten steken. Daar komt bij dat fietsers natuurlijk een kortere weg over het plein gaan zoeken. Kortom: een slecht ontwerp.

Schouw

Bewoners en de Fietsersbond maakten een nieuw ontwerp, waarin het fietspad ten oosten van de ingang van de fietsparkeergarage ligt. Fietsers kunnen vanuit de Minervalaan rechtuit de Prinses Irenelaan oversteken en later het Strawinskypad, veel comfortabeler en veiliger.
Ondanks het feit dat uit een laatste adviesrapport bleek dat ons ontwerp net iets veiliger was voor fietsers en voetgangers, werd het Zuidasontwerp toch aan de politiek voorgelegd.
Dankzij gesprekken van de Fietsersbond en bewoners met politieke partijen, een schouw ter plaatse en veel insprekers in de raadscommissie is alles uiteindelijk toch nog goed gekomen. Hulde aan D66 en GroenLinks die in zeer korte tijd een amendement hebben geformuleerd en andere partijen hebben weten te overtuigen van hun voorkeur voor ons ontwerp. Fietsers en voetgangers kunnen in de toekomst weer veilig en comfortabel naar en van Station Zuid fietsen.

Veel insprekers

Opvallend tijdens de raadscommissie was dat er veel verschillende insprekers aanwezig waren om hun overwegingen en adviezen mee te geven aan de raadsleden in de raadscommissie.
Vraag vanuit enkele raadsleden was ook of er geen positieve punten te benoemen zijn. Een van de positieve resultaten die vervolgens werd genoemd is dat door het participatietraject het mogelijk is gemaakt dat de fietsenstalling op de “Vijfhoek” ondergronds is gebracht. Daarnaast geven bewoners aan positief te zijn over de pilot geluidsmeting bij het bouwproject Atrium.

Lees hier meer over de raadscommissie van 24 januari.

Bekijk hier de bouwtekening van de “Vijfhoek”

Zie ook:Herinrichting Strawinskylaan


Terug naar de voorpagina


sharethis

[ons voorstel voor de "Vijfhoek"]

nieuws/26_januari_2017_fietspad_minervalaan_gered.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)