Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:30_maart_2013_amerikaan_schrijft_geschiedenis_van_amsterdams_fietsen

Amerikaan schrijft fraaie geschiedenis van Amsterdams fietsen

Pete Jordan heeft met zijn nieuwe boek 'De Fietsrepubliek' als eerste de geschiedenis van het fietsen in Amsterdam beschreven. Het is een smakelijk en ontroerend verhaal geworden. Een aanrader dus, en niet alleen voor fietsers, maar ook voor fietshaters.

Als Pete Jordan in 2002 voor zijn studie naar Amsterdam komt, wordt hij binnen een half uur omver gereden door een fietser. Het begin van zijn grote liefde voor Amsterdam als stad waar fietsen zó gewoon is, dat nooit iemand zich heeft afgevraagd hoe dat zo gekomen is. Reden voor hem om zich daar grondig in te verdiepen.

Anarchie
Hoewel je vaak hoort klagen over het tegenwoordige anarchisme van fietsers, blijkt uit het onderzoek van de schrijver niet alleen dat die klachten van alle tijden zijn, maar ook dat die klacht vaak nergens op slaat.

Zo blijkt uit een filmpje dat de onderzoeksdienst O+S van de gemeente op internet heeft gezet om duidelijk te maken dat fietsers er een potje van maken, dat maar 5% van de fietsers een regel overtrad! Als dat anarchisme is…
Een bewijs dat onbevoorordeeld en zorgvuldig onderzoek naar fietsen dringend nodig was.

Conclusie
De fietsrepubliek staat vol met dit soort eye-openers, en daarom is het boek, dat inmiddels in iedere boekhandel te koop is, volgens de Fietsersbond een aanrader voor zowel liefhebbers als haters van fietsen. En natuurlijk voor iedereen die fietsen onverschillig laat maar gewoon meer wil weten over één van die zaken waar Amsterdam wereldwijd om bekend staat.

Zie ook de reportage die Nieuwsuur op 29 maart uitzond.


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/30_maart_2013_amerikaan_schrijft_geschiedenis_van_amsterdams_fietsen.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)