Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Action disabled: source
nieuws:5_april_2019_voorgeschiedenis_van_snorfiets_op_rijbaan_snor_en_de_invloed_daarop_van_de_fietsersbond_amsterdam

Inhoud

FACTSHEET

Voorgeschiedenis van SNorfiets Op Rijbaan (SNOR) en de invloed daarop van de Fietsersbond Amsterdam

Sinds 2009 het verzamelen van klachten over snorfietsen door leden (uiteindelijk via Scooteroverlast.nl)

De eerste agendering bij zowel de landelijke Fietsersbond als de landelijke politiek in 2009

Op 6 oktober 2010 om 14:31 begon de Fietsersbond-medewerker Gerrit Faber de petitie 'Scooteroverlast’. Met steun van het Milieucentrum Amsterdam, Vereniging DOET en Vélo Mondial. Sindsdien heeft de petitie bijna 8.000 ondertekenaars verzameld.

19 januari 2011 een onderzoek naar de snelheidsovertredingen van snorfietsers https://fietsersbond.amsterdam/nieuws/19_januari_2011_onderzoek/94_rijdt_te_hard Conclusie: 94% van de snorfietsers rijdt te hard.

Op 8 april 2014 is een tweede petitie gestart, met een andere slogan: 'Geef het fietspad terug aan fietsers' 11.720 ondertekenaars tot nu toe.

In 2014 ging de website Scooteroverlast.nl open. Daar werden de verhalen verzameld over Scooteroverlast.

In juni 2014 schreef de minister dat ze een lokale helmplicht mogelijk wil maken.

6 oktober 2014, een campagne van Milieudefensie over de luchtvervuiling door scooters. Met een filmpje met klein kind in bakfiets.

7 oktober 2014 werd de petitie voor het eerst overhandigd (Hart van Nederland).

8 oktober 2014, groot artikel in NRC Handelsblad van Reinjan Mulder.

9 oktober 2014 een Tweede Kamerdebat. Het voorstel van minister Schulz heeft het niet gehaald want:

Op 28 december 2014 maakte de PvdA-er Duco Hoogland de fatale vergissing om per ongeluk verkeerd te stemmen erover.

In 2015 heeft de stad Amsterdam enorm ingezet op handhaving omdat het bezwaar van voornamelijk Sander de Rouwe (CDA) 'Amsterdam handhaaft niet' te weerleggen. Nadat een kwart van de politiecapaciteit erop was losgelaten bleek dat het gedrag van de snorfietsers helemaal niet verbeterde, integendeel. Maar ondertussen bleek uit een enquête wel dat de helft van de snorfietsers wel eens staande was gehouden door de politie.Eind 2015 kwam in concept toch een wijziging in de landelijke regelgeving tot stand waarmee een verplaatsing van de snorscooter naar de rijbaan in bepaalde gevallen mogelijk werd gemaakt. De Fietsersbond Amsterdam riep vervolgens haar leden op om deel te nemen aan de daarop volgende inspraakmogelijkheid, de internetconsultatie. Op de consultatie kwamen 1876 (geldige) reacties uit het hele land, waarvan 1138 openbaar. Van deze reacties was 84% voorstander van de voorgestelde regelgeving en 45% pleitte ervoor om overal, zonder uitzondering, snorfietsen naar de rijbaan te sturen.

Vanaf mei 2016 kwam een groepje regelmatig bij elkaar in het kantoor van de Fietsersbond in Amsterdam en daar is in 2017 de actiegroep Geef het Fietspad Terug! door opgericht. Met de bijbehorende site fietspadterug.nl

12 September 2017 een fietsdemonstratie door Amsterdam, over onder andere de snorfiets (ruimte), maar ook schone lucht. Samen met andere organisaties, in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Op 3 oktober 2017 hebben we beide petities opnieuw aangeboden aan de Tweede Kamer. VVD was lang tegen omdat het onveilig zou zijn, maar nadat Barbara Visser in oktober 2017 staatssecretaris werd bleek er toch wat mogelijk. Remco Dijkstra en Maurits von Martels bleken Amsterdam toch een uitzonderlijke, speciale maatregel te gunnen voor de speciale problematiek van drukte op smalle fietspaden. Onder de voorwaarde dat de wegbeheerder ervoor zorgt dat de rijbaan waar de snorfiets naartoe gestuurd wordt niet gevaarlijk is. Onder andere door een plaatselijke helmplicht.

De maatregel werd van kracht op 4 juni 2018, waar Amsterdam op reageerde met een ontwerp verkeersbesluit in juli. Van 14 augustus tot en met 24 september 2018 kon iedereen hierop een zienswijze indienen. De 4661 reacties werden met de Nota van Beantwoording beantwoord. Het verkeersbesluit werd definitief vastgesteld op 11 december 2018, waarna de uitvoering van de maatregel begon. Op 8 april 2019 gaat die in.

Belangrijkste steun in het traject kwam van: Liesbeth van Tongeren (GL), Zeeger Ernsting (GL), Maurits von Martels (CDA), Remco Dijkstra (VVD)En natuurlijk was Milieudefensie een goede alliantie.Belangrijkste tegenwerking kwam van: Barbara Visser (VVD), Sander de Rouwe (CDA), Duco Hoogland (PvdA), ANWB, BOVAG, RAI.

Zie hier de pdf van de factsheet

nieuws/5_april_2019_voorgeschiedenis_van_snorfiets_op_rijbaan_snor_en_de_invloed_daarop_van_de_fietsersbond_amsterdam.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)