10 jaar Onderdoorgang Rijksmuseum

Na de heropening - augustus 2013

De huidige situatie in de onderdoorgang is geëvalueerd met als conclusie dat fietsers er gewoon doorheen kunnen fietsen (behalve in uitzonderlijke omstandigheden).
Lees hier de correspondentie (gezipt) die B&W op 2 september aan de gemeenteraad stuurde en waaruit o.a. blijkt dat het gesteggel van de afgelopen maanden tenminste 115.000 euro heeft gekost. Dat zal toch niet betaald zijn met geld dat voor fietsvoorzieningen bedoeld was…?

7 april 2013: de Onderdoorgang in de media

De heropening van het Rijks is in de pers niet onopgemerkt gebleven. Sterker: de beelden en teksten die het Rijks de media heeft aangereikt, worden met bakken uitgestort over de lezers, kijkers en luisteraars. Dus ook de aperte onwaarheid dat de Fietsersbond voor 2 jaar extra vertraging zou hebben gezorgd. Niet alleen bij monde van Ruud Gullit maar ook via een krant als El Pais (“paralizó las obras durante dos años”).

Gelukkig twitterde een wél betrouwbare bron: “In #DWDD hoorde ik het weer: het fietspad is dankbare schaamlap voor Rijksmuseum om forse vertraging te verhelen” (zie ook deze tweet).

De Volkskrant is verscheurd (of cynisch). In een speciale bijlage staat op de ne pagina:

Maar elders in de bijlage staat het opvallend tendentieuze:

Tja, tegen “onpraktisch, gevaarlijk, lelijk, Rijksmuseum onwaardig” weegt “handig en leuk” natuurlijk niet op. Maar klopt dat ook? Kan een gemeente als Amsterdam werkelijk zo benepen zijn als hier wordt gesuggereerd?

Dagblad Trouw kan zich (in een redactioneel commentaar) nog steeds niet neerleggen bij voldongen feiten:

En ook de NRC doet nog altijd zuur, eveneens in een redactioneel commentaar:

Alleen het Nederlands Dagblad laat een ander, eigen geluid horen:

En met nog wat meer afstand meldt de Huffington Post:

Overigens heeft Wim Pijbes, die beweert dat de hele wereld hem uitlacht vanwege dat 'fietstunneltje', tot nu toe nergens gelijk gekregen: er wordt nergens gelachen.


Achtergrond

Steunbetuigingen

Ook anderen hebben zich in het openbaar uitgesproken voor het openhouden van de Onderdoorgang voor voetgangers én fietsers. Lees wat zij ervan vinden:


Nieuwsarchief

UPDATE 6 juli 2012, de kogel is door de kerk!

[Artist impressie van de situatie na de heropening]

De gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten dat fietsers vanaf voorjaar 2013 weer door de onderdoorgang van het Rijksmuseum kunnen fietsen. Daarmee stemde ze in met het desbetreffende advies van wethouder Wiebes.


Alleen VVD en D66 verklaarden zich tegen. De VVD omdat men “geen fietstunnel maar een internationaal aansprekend cultuurplein” wil. D66 omdat men bang is voor ernstige ongelukken in de onderdoorgang en daar de verantwoordelijkheid niet voor wenst te nemen. Deze tegenstemmen bleken niet genoeg om de ultieme oproep van stadsdeel Zuid te laten slagen.

Blij
De Fietsersbond is erg blij met het genomen besluit en ook met het voornemen van de wethouder om de verkeersveiligheidssituatie om en rond het Rijksmuseum na de opening goed in de gaten te houden.

Hoge kwaliteit fietsverbinding
De Fietsersbond hoopt dat mede daardoor in stadsdeel Zuid de maatregelen genomen zullen worden die nodig zijn om ook de fietsvoorzieningen rond het Rijksmuseum en het Museumplein te laten voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden. Daarmee zou dan ook een eind kunnen komen aan een situatie die, blijkens de cijfers, de afgelopen jaren veel fietsers ervan weerhouden heeft op deze cruciale verbinding tussen Centrum en Zuid (Zuidas) de fiets te nemen. Het revitaliseren van deze hoge kwaliteit fietsverbinding zou een prioriteit moeten zijn, vindt de Fietsersbond.

Zie ook de opmerkelijk tendentieuze berichtgeving in:



En verder:


UPDATE 22 juni 2012

UPDATE 7 juni 2012

[In de stad werden stickers uitgedeeld]

UPDATE 1 juni 2012

UPDATE 15 mei 2012

Lees ook de inspraak van onze medewerker Govert de With.


UPDATE 7 mei 2012

25% veiliger door Museumpoort te fietsen

[Zoals het vroeger was...]Stadsdeel Zuid heeft gekozen voor een fietsvrije passage en die keus gebaseerd op een onvolkomen rapport.

Na correctie van de fouten in het rapport blijkt dat het 25% veiliger is als fietsers door de onderdoorgang kunnen fietsen (en niet 5% onveiliger). En niet alleen veiliger voor fietsers, maar ook voor de voetgangers onder en rond het Rijksmuseum.

De Fietsersbond had deze uitkomst eigenlijk wel verwacht: in Amsterdam is in de afgelopen 10 jaar nooit een andere conclusie getrokken.

De Fietsersbond doet dan ook een beroep op het College van B&W om het verzoek van stadsdeel Zuid om van de onderdoorgang een voetgangersgebied te maken, niet in te willigen. Er is immers geen reden meer om van eerder genomen besluiten af te wijken?

Lees de kritische analyse van het rapport van DTV.

UPDATE 27 april 2012

Stadsdeel Zuid kiest tegen de fietser

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid heeft op 27 april een voorkeur uitgesproken voor een definitief voetgangersgebied in de passage. Dit “op voorwaarde dat een volwaardig alternatieve fietsroute wordt geboden om het Rijksmuseum heen.”

Zelf zegt het stadsdeel dat ze “kiest voor een duurzaam veilige oplossing.” Ze baseert haar beslissing op een analyse van DTV consultants dat tot de conclusie komt dat de afsluiting van de passage voor fietsers zo'n 5% verkeersveiliger is.

Vreemd genoeg bevindt de onveiligheid die in de analyse de doorslag geeft zich op de Museumbrug en in de Paulus Potterstraat, d.w.z. buiten de onderdoorgang. Ook wordt er in het rapport aan voorbij gegaan dat het bestuur met het afsluiten van de onderdoorgang tenminste 4 potentiële blackspots creëert (terwijl het stadsdeel zegt black spots te bestrijden). Een derde eigenaardigheid van het rapport is dat het zegt geen kwantitatieve analyse te kunnen geven, maar dat vervolgens wel doet…

De Fietsersbond heeft nog geen gelegenheid gehad het rapport van DTV grondig te bestuderen, en wacht daarom met een nadere reactie. Vooralsnog is het standpunt dat dit besluit van het bestuur van stadsdeel Zuid een historische blunder is, vooral als men meent dat dit een “duurzaam veilige” oplossing is.


Zie ook



UPDATE 12 maart 2012

[Het Voorlopig Ontwerp van de onderdoorgang zoals voorgelegd aan het bestuur]



UPDATE 17 februari 2012

UPDATE 2 februari 2012

UPDATE 18 december 2011

UPDATE 15 september 2011

UPDATE 8 september 2011

UPDATE 27 april 2010

2009: Rijksmuseum begint opnieuw discussie over onderdoorgang

Er is bij Stadsdeel Oud-Zuid een bouwadviesaanvraag ingediend voor een nieuwe ontwerp.

[In 2005 is na uitgebreide discussie een beslissing genomen over de Onderdoorgang van het Rijksmuseum. In 2006 werd dit ontwerp vergund, waarvan de toenmalige directeur, Ronald de Leeuw, zei dat het een mooi ontwerp was.  ]

[Onlangs heeft het Rijksmuseum een nieuwe directeur gekregen, en nu lijkt alles weer van voren af aan te beginnen. Het gaat, zoals hierboven te zien is, om een nieuwe versie van het oorspronkelijke ontwerp dat in 2005 is afgekeurd. Merk ook op dat het hier om een zgn. artist-impression van het Rijksmuseum gaat dat door de groothoek-vertekening, het overdadige licht, het verkeerd toegepaste perspectief, de naar verhouding te kleine figuurtjes en zelfs de misleidende witte lijn op de fietsstrook, een verleidelijke indruk maakt (zoals natuurlijk bedoeld is). ]


Alles weer opnieuw?

Het DB van het stadsdeel heeft een verkeerskundig onderzoek laten doen en naar aanleiding daarvan aan het museum laten weten dat ze met dit nieuwe ontwerp verder mogen gaan. Het Rijks gaat nu meer onderzoek doen en komt dan met een bouwaanvraag.

Ook al is het mooi dat er geen discussie is over het toestaan van fietsen in de Onderdoorgang, toch zijn wij zeer verbaasd dat dit alles na het uitgebreide overleg en onderzoek van 4 jaar geleden weer wordt opgerakeld. Een nieuwe discussie, nieuwe schetsen, nieuwe onderzoeken. Dat terwijl het nieuwe museum 1 januari 2008 (!) weer open had moeten gaan. Ons lijkt het beter om gewoon het goedgekeurde ontwerp uit te gaan voeren.

Twijfels
Bovendien hebben wij grote twijfels bij het verkeerskundig onderzoek dat nu is gedaan. Volgens ons heeft de beperktere ruimte voor voetgangers grote gevolgen voor hun doorstroming. Ook voor fietsers is dit nieuwe plan geen verbetering. Fietsen rijden aan één kant, vlak langs de ramen die uitzien op de open binnenhoven. Het fietspad wordt gescheiden door een rij grote pilaren. De effectieve breedte valt daardoor flink tegen. Ook zullen groepen toeristen voor die ramen blijven staan om een kijkje te nemen. Om nog maar niet te spreken van voetgangers die per ongeluk op het fietspad belanden en daar klem zitten.

Voor het vervolg zullen wij weer contact zoeken met de deelraadsleden. Zij bepalen uiteindelijk hoe de openbare(!) ruimte in het stadsdeel wordt ingericht. Volgens ons kan dat nog steeds het best met het reeds vergunde ontwerp uit 2005. We hopen dat het Rijksmuseum daar nu eens mee voortmaakt.

[F.S. Schmidt-Degener, die in 1922 directeur werd van het Rijksmuseum, wilde van de doorrit af om er een mooie centrale entree van te maken. Slechts eenmaal heeft hij van de onderdoorgang gebruik kunnen maken. Dat was in de zomer van 1936, toen in de oostelijke binnenplaats een tentoonstelling werd gehouden van de Vereniging van Handelaren in Oude kunst. Met tapijten en bloemstukken werd de doorrit geschikt gemaakt als receptieruimte.\\ \\ 
Bron: Gijs van der Ham, Tweehonderd jaar rijksmuseum, 2000]


[Het originele ontwerp van Cuypers voor de onderdoorgang, mét paardentram!]


[Het Rijksmuseum, vlak na de opening]


[en nog een oude.....]



MEER LEZEN



[Nog uit 2004]