Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


anwb-routes

ANWB rondritten exit?

anwb-route-blijvenofverdwijnen.jpg In en rond de stad lopen vijf door de ANWB bewegwijzerde rondritten: de Fortenroute, Aeën- en Dieënroute, Geinroute, Amstelroute, Schellingwouderoute.

De dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (dIVV) in Amsterdam beschouwt het zgn. knooppuntennetwerk als een goed alternatief en vindt het niet nodig om meerdere systemen in stand te houden die (vrijwel) hetzelfde doel dienen.
Daarom overweegt men om de rondritbordjes te laten verwijderen.

Kan het u wat schelen?
Geef uw mening hier, mail ons (web@fietsersbondamsterdam.nl) of stuur een briefje aan Fietsersbond Amsterdam, WG-plein 84, 1054 RC Amsterdam.


Vindt u het belangrijk dat de rondritten gehandhaafd blijven?

<poll Rondritten1>

  • Ja, ik fiets regelmatig rondritten bij Amsterdam.
  • Ja, ik ben altijd nog van plan eens een rondrit te fietsen.
  • Nee, maar elders zie ik ze wel graag gehandhaafd
  • Nee, rondritten zijn niets voor mij
  • Geen mening

</poll>

De bedreigde routes zijn:

  1. Aeën- en Dieënroute (33 km): loopt in landelijk Noord en Waterland en is genoemd naar de Ae en de Die. De twee watergangen zijn ontstaan doordat in het verleden slappe stukken veen door instromend zeewater wegspoelden. De route gaat ondermeer over het hoge fietspad op de dijk langs het Markermeer.
  2. Geinroute (37 km): loopt door de Watergraafsmeer, Diemen, Zuidoost en Ouderkerk; het meest rustieke deel ligt langs de Amstel en het Gein.
  3. Amstelroute (30 km): loopt door de gemeentes Amsterdam, Amstelveen, Ouder Amstel en de Ronde Venen. Met name veenpolder de Ronde Hoep ten zuiden van Ouderkerk aan de Amstel is heel bekend.
  4. Schellingwouderoute (38 km): verbindt de Oostelijke Binnenstad, Noord, Durgerdam en Diemen met elkaar. Het IJ wordt overgestoken met het Buiksloterwegveer en over de bruggen bij Schellingwoude.
  5. Fortenroute (135 kilometer) voert langs de forten van de Hollandse Waterlinie. De verdedigingswerken werden tussen 1880 en 1914 gebouwd om bescherming te bieden als andere verdedigingsmiddelen zouden falen. Veel forten zijn bewaard gebleven, een aantal kan bezocht worden.


Overigens is voor de Fortenroute het doek al gevallen. Eind 2010 zullen de bordjes daarvan uit het straatbeeld verdwijnen.

anwb-routes.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)