Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


corona_mei-ext

Dit is een oude revisie van het document!


Fiets-visie Fietsersbond op post-Corona Amsterdam

Toelichting en voorbeelden

8 mei 2020

Maatregelen

1. Om voldoende afstand te kunnen houden

  • a. Stel in principe in de hele stad een maximum snelheid van 30km/uur in en maak fietspaden onverplicht. Snelle, brede, stoere fietsers kunnen dan op de rijbaan rijden (snorscooters moeten dat). Voor kwetsbare fietsers
    (kinderen, ouderen etc) is behoud van het fietspad essentieel.

Waar: Kinkerstraat, De Clercqstraat, Linnaeusstraat, de tweede fietsring (van de Amstel tot het Frederik Hendrikplantsoen), Jodenbreestraat, Spuistraat, etc.

  • b. Stel op wegen met 2×2 autorijbanen de rechterrijbaan open voor fietsers (is ook gunstig voor de vermindering van het autoverkeer, zie punt 3)

Waar: Overtoomse Sluis, Surinameplein, Wibautstraat etc.

  • c. Autoverkeer naar de tram- of busbaan waar ruimte voor fietsers en voetgangers te krap is. Fietsers verhuizen naar de autorijstrook en voetgangers krijgen het fietspad erbij.

Waar: Kinkerstraat, de tweede fietsring (van de Amstel tot het Frederik Hendrikplantsoen), etc.

2. Voldoende ruimte voor fietsers bij verkeerslichten, bruggen en ponten

Ophoping van fietsers moet worden vermeden, maar is vaak praktisch onvermijdelijk bij verkeerslichten, bruggen en ponten. Ook na groen rijden fietsers vaak nog geruime tijd (te) dicht op elkaar. Oplossingen voor verkeerslichten

  • a. Zet verkeerslichten uit

Waar: Elizabeth Wolfstraat – De Clercqstraat, Prins Hendrikkade-Damrak, Prins Hendrikkade-Martelaarsgracht, NZ-Voorburgwal-Paleisstraat, Raadhuisstraat-Grachten, Kerkstraat-Vijzelstraat, de verkeerslichten op de De Lairessestraat.

  • b. Zorg voor korter rood voor fietsers. Bijv. door tweemaal groen per cyclus.

Waar: De oversteken over de S100, Vondelpark-Amstelveenseweg, de verkeerslichten op de Binnenring zoals bij de Czaar Peterstraat-Eilandenboulevard en Fred Petterpad-Van Eesterenlaan; Zeeburgerdijk-Zuiderzeeweg. Oplossingen voor ponten en bruggen

  • c. Maak meer opstelruimte voor fietsers waar gewacht moet worden.

Waar: Bijv: de beweegbare bruggen en verkeerslichten.

  • d. Zet meer ponten in en/of maak de IJ-tunnel toegankelijk voor fietsers (is ook gunstig voor de vermindering van het autoverkeer, zie punt 3). Laat op de Hemweg- en Buitenhuizenpont alleen bijzonder vervoer toe (en verwijs autoverkeer naar de tunnels).

3. Minder autoverkeer in de stad. Hoe minder auto’s hoe meer ruimte voor fietsers en voetgangers

  • a. Sluit parkeergarages voor bezoekers en benut de vrijgekomen ruimte voor fietsparkeren en bewonersparkeren. Daarmee kunnen op straat meer parkeerplaatsen opgeheven worden.

Waar: Binnenstad (Bijenkorf-garage, bezoekersgarage NZ Voorburgwal, Prins Hendrikkade etc.)

  • b. Maak het onmogelijk kinderen met de auto bij school af te zetten, zodat lopende en fietsende kinderen veiliger hun school kunnen bereiken.

4. Verlicht de druk op fietspaden

  • a. Verbeter autoluwe fietsroutes. Amsterdam kent (of kende) een aantal autoluwe routes die een goed alternatief voor drukke krappe hoofdwegen (zouden) kunnen zijn en daarmee de drukste fietsroutes ontlasten en een veilig alternatief bieden voor kwetsbare fietsers. Ze moeten dan wel geschikt (in breedte) en aantrekkelijk zijn (vlak wegdek met fietsvriendelijke drempels).

Waar: Aan één zijde P-plekken opheffen: Jozef Israelskade, Hoogte Kadijk, Leliegracht, Bilderdijkkade, van der Palmkade; wegdek herstellen: Zeeburgerpad, Israelskade (gevaarlijke dremepels) en Bilderdijkkade Oost (slecht wegdek).

  • b. Herstel ontbrekende schakels in autoluwe fietsroutes.

Waar: de fietsoversteek Baarsjesweg - Sloterkade op de Overtoomse Sluis (zie hieronder). Denk ook aan het voor fietsers (weer) openstellen van: Kippebrug (Kattenburg); J.D Meijerplein (Dokwerker); DR. D.M.Sluyspad (Hortus); Nwe Amstelstraat (Joods Historisch), Amstelstraat (w-ri), Rembrandtplein, Reguliersbreestraat; Reguliers Dwarsstraat; Mozes en Aäronstraat; Leidsestraat; Frederiksplein-Achtergracht (Asvo); Violettenstraat (Jordaan); brug Waalstraat over Amstelkanaal, Eerste vd Helststraat; Vechtstraat (tussen Lekstraat en Trompenburgstraat); verlengde Tollenstraat(langs de hallen)

5. Creëer meer ruimte op stoepen

Bij publiekstrekkers (bijv. supermarkten, stallingen, uitgaanscentra etc.) is vaak onvoldoende ruimte voor het parkeren van fietsen. Als fietsen niet op de stoep hoeven te parkeren is er meer ruimte voor (doorgaande) voetgangers.
Waar: Kinkerstraat, Oranjeloper, Zeilstraat/Hoofddorpplein, toekomstige tweede fietsring (van Ceintuurbaan tot Frederik Hendrikplantsoen).

6. Versnel de aanpak van bekende knelpunten

In het MJP Fiets en Verkeersveiligheid en in de Agenda Amsterdam Autoluw staan maatregelen die bijdragen aan meer ruimte voor fietsers en eenvoudig naar voren gehaald kan worden.
Waar: Van Woustraat


Fietsoversteek Baarsjesweg - Sloterkade op de Overtoomse Sluis (zie punt 4b)



Drukte bij de ponten

corona_mei-ext.1588948409.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2020/05/08 14:33 door johan