Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:10_oktober_2011_kamer_wil_gratis_fietsenstalling_stations_behouden

Kamer wil gratis fietsenstalling stations behouden

Als het aan een Kamermeerderheid van CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA ligt, kunnen fietsers ook in de toekomst hun rijwiel gratis stallen bij treinstations.

Dat gaan deze partijen op 11 oktober aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vragen in een debat over spoorbeleid. Schultz wil het beleid voor het stallen overdragen aan gemeenten. Daarbij wil ze de verplichting laten vallen om te voorzien in gratis plekken. De Fietsersbond is hier fel op tegen.

Schultz houdt tegenstanders echter voor dat het fietsgebruik zal stijgen en dat er iets moet gebeuren om uitpuilende fietsenrekken te voorkomen. “Die rekken werken mogelijk ontmoedigend en kunnen leiden tot verrommeling van de stationsomgeving”, liet de minister eerder weten.

Creatieve oplossingen
Schultz hoopt op creatieve oplossingen van gemeenten om het fietsprobleem rond grote stations tegen te gaan. Een optie zou wat haar betreft kunnen zijn om pas na één dag stalling een fietser te laten betalen. SP-Kamerlid Manja Smits voelt daar niets voor. “Rond Utrecht CS willen in ieder geval de lokale afdelingen van PvdA en GroenLinks nu het gratis stallen van een fiets onmogelijk maken”, weet de SP'er. “Daarmee jaag je iedereen zo weer de auto en daarmee de file in.”

Monasch
PvdA'er Jacques Monasch is bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid als de toenemende vraag om stallingen wordt beantwoord met betaalde plaatsen. “In deze barre economische tijden willen gemeenten zo snel mogelijk geld verdienen.” Hij vermoedt dat ze daarom graag plannen voor betaalde stallingen zullen maken. CDA'er Maarten Haverkamp wil dat Schultz met de gemeenten een minimumpercentage aan gratis plaatsen afspreekt.

Groenlinks
Ook Ineke van Gent (GroenLinks) wil treinreizigers niet ontmoedigen met de fiets te komen. “Fietsen houdt de lucht schoon, is gezond en neemt weinig plek in”, somt zij op.

Zie ook hier


UPDATE - 12 oktober

—- Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/10_oktober_2011_kamer_wil_gratis_fietsenstalling_stations_behouden.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)