Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:11_april_2011_fietscontroles_ondeugdelijk

Fietscontroles ondeugdelijk?

Het zal je maar gebeuren dat je als dief wordt opgebracht, terwijl je over alle papieren beschikt die bewijzen dat je de fiets eerlijk gekocht hebt. Dat zou niet moeten kunnen, en toch gebeurt het. Groen Links vindt dat daar iets aan gedaan moet worden.

GroenLinks wil opheldering over de registratiesystemen van de RDW en de AFAC waarmee de politie controleert of fietsen als gestolen geregistreerd staan.

Onlangs bleek dat deze systemen niet deugen. Een vrouw werd ten onrechte aangehouden en meegenomen naar het bureau wegens bezit van een gestolen fiets en op verdenking van heling. Dit terwijl de dame in kwestie in het bezit was van het originele aankoopbewijs, een uitdraai van de RDW én haar fiets geregistreerd had tegen diefstal bij de AFAC. GroenLinks wil nu dat het College met de AFAC en de politie om de tafel gaat om herhaling te voorkomen.

GroenLinkswoordvoerder Fjodor Molenaar: “Wij juichen het toe dat de gemeente samen met de politie controles uitvoert om op straat gestolen fietsen op te sporen. Een voorwaarde is uiteraard dat de systemen, op basis waarvan de politie controleert of fietsen al dan niet als gestolen geregistreerd staan, geen fouten bevatten. Het is een kwalijke en ingrijpende zaak als onschuldige burgers worden aangehouden en meemoeten naar het bureau. Bovendien wordt er nu een omgekeerde bewijslast ingevoerd, waartegen GroenLinks grote bezwaren heeft.”

GroenLinks vraagt het College om er bij de politie op aan te dringen dat personen, die zich kunnen legitimeren na te zijn staande gehouden met een als “gestolen” geregistreerde fiets, de mogelijkheid krijgen de aankoopbewijzen en/of AFAC antidiefstal registratie van hun fiets binnen 48 uur op het bureau te laten zien.


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/11_april_2011_fietscontroles_ondeugdelijk.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)