Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:13_januari_2012_amsterdam_telt_881.000_fietsen

Amsterdam telt 881.000 fietsen

Amsterdam telt 881.000 fietsen. De schatting is gemaakt via de methode van de 'Wisdom of the Crowds'. Daarbij wordt het gemiddelde genomen van de schatting van experts, in dit geval Amsterdamse fietsers.

Het idee om op deze manier tot schattingen te komen, komt voort uit het spraakmakende boek The Wisdom of Crowds: Why the Many are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations van James Surowiecki. Hij beschrijft het principe dat de gemiddelde gissing van een groep (ervarings-)deskundigen de waarheid het dichtst benadert.

881.000 fietsen
In dit geval zijn die ervaringsdeskundigen de 2600 panelleden die de enquête over het fietsbeleid van de afdeling Onderzoek + Statistiek van de gemeente invulden. Op basis daarvan rolde het aantal van 881.000 fietsen uit de bus, het gemiddelde van de antwoorden.
De enquête leerde verder dat 7 van de 10 Amsterdammers het (heel) plezierig vindt om zich met de fiets door Amsterdam te verplaatsen (waarvan 23% heel plezierig), ruim 1 op de 10 vindt het (heel) onplezierig (11%). De rest is neutraal.

Leuk aan fietsen
De fietsers die het fietsen plezierig vinden, geven vaak als toelichting dat het een snelle en makkelijke manier van vervoer is (50%), dat ze genieten van de omgeving op de fiets (19%) en dat het sportief en gezond is (17%). De goede fietspaden/-faciliteiten en dat het goedkoop is, worden in mindere mate genoemd (respectievelijk door 9% en 6% van diegenen die fietsen plezierig vinden).

Niet leuk aan fietsen
Minder plezierig vinden fietsers het asociale verkeersgedrag, de onveiligheid en de overlast van scooters. Ook worden sommige plekken in de stad gemeden omdat het moeilijk is daar je fiets te parkeren. Veruit het vaakst genoemd is hierbij het Centraal Station.

Bron: O+S]\\ \\ ---- **[[:voorpagina|Terug naar de voorpagina**


sharethis

nieuws/13_januari_2012_amsterdam_telt_881.000_fietsen.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)