Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:13_november_2010_groeit_ov-fiets_hard_genoeg

Groeit OV-fiets hard genoeg?

De wethouder legt met z'n reactie in feite een twee jaar geleden aangenomen motie naast zich neer. De SP vindt dat hij zich er met een jantje-van-leiden van afmaakt en gaat volgende week raadsvragen stellen.

In juli 2008 nam de gemeenteraad een motie aan waarin de toenmalige wethouder werd gevraagd om zich in te spannen voor meer OV-fiets locaties. Op deze manier zou het aantrekkelijker worden voor reizigers om de auto te laten staan en te kiezen voor een combinatie van fiets en openbaar vervoer.

Ruim twee jaar later schrijft Wiebes aan de raad dat hij de motie niet gaat uitvoeren. Hij vindt dat de NS zelf al genoeg zijn best doet om de OV-fiets uit te breiden. Amsterdammers kunnen inmiddels op 17 plekken een fiets huren; twee jaar geleden waren dat er 13. Het aantal ritten met OV-fietsen in Amsterdam steeg vorig jaar van 75.000 naar 110.000.

Geheim onderzoek
Pogingen om het zakelijk gebruik van de fiets te stimuleren lijken minder succesvol. In 2008 heeft de NS alle 2.000 bedrijven in Westpoort aangeschreven om zakelijk gebruik van de OV-fiets te promoten. Vooralsnog zijn er in Amsterdam echter maar 135 zakelijke abonnementen, tegen 11.971 particulieren.

Wiebes erkent dat het lang heeft geduurd voordat de gemeente op de motie reageerde. De gemeente wilde wachten op een onderzoek in Utrecht naar de invoering van een leenfietssysteem vergelijkbaar met de populaire Vélib in Parijs. Inmiddels heeft Utrecht echter besloten om de onderzoeksresultaten geheim te houden.

De SP is ontevreden over de manier waarop Amsterdam de zaak heeft opgepakt en laat het er zoals gezegd niet bij zitten.

Bron: Nieuws uit Amsterdam


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/13_november_2010_groeit_ov-fiets_hard_genoeg.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)