Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:14_juli_2013_brom-_en_snorfietsen_grote_vervuilers

Brom- en snorfietsen grote vervuilers

[Hoge concentraties op de pont waar de scootersberijders voordringen en hun uitlaten richten op de fietsers en voetgangers achter hen]We dachten het al, maar nu wordt het opnieuw bevestigd: ze zijn niet alleen een plaag in het verkeer, maar ook nog een zeer gevaarlijke plaag. Wanneer grijpt men echt in?

Verkeersnet.nl meldt:

“Brom- en snorfietsen stoten meer emissies uit dan fabrikanten aangeven en meer dan de EU-limieten toestaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Snelheidsbegrenzers blijken ook extra milieuvervuilend te zijn.
Fabrikanten maken vaak één type brommer en leveren aan de leverancier onderdelen die nodig zijn om er een 25 kilometer per uur, een 30 kilometer per uur of een onbegrensde variant (50–60 kilometer per uur) van te maken.
Uit het TNO-onderzoek blijkt dat bepaalde typen snelheidsbegrenzers de snelheid van het voertuig afknijpen en deze energie-inefficiënt en vervuilend maken. Aan de andere kant zijn deze typen snelheidsbegrenzer erg makkelijk te slopen wat weer de verkeersveiligheid in gevaar brengt.
Staatssecretaris Mansveld van IenM wil daarom in Europees verband de begrenzers zo snel mogelijk laten verbieden. Daarnaast gaat de staatssecretaris de RDW vragen fabrikanten vaker te bezoeken en snor- en bromfietsen te testen om te controleren of de uitstoot van het model op papier niet te veel afwijkt van de praktijk.”

[Daar wil je toch niet achterstaan als je weet dat je er kanker van krijgt?]Kanker
Bovendien blijkt uit recent onderzoek dat zelfs een beetje fijnstof het risico op longkanker verhoogt. Dat “bij elke stijging van 5 microgram per kubieke meter aan deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, de kans op longkanker toeneemt met 18%. Bij elke toename van 10 microgram per kubieke meter aan deeltjes kleiner dan 10 micrometer, stijgt deze kans met 22%.”
We hopen dat in Den Haag - ook al is het daar vakantie - nu eindelijk doordringt dat de tijd van afwachten en erop speculeren dat het vanzelf overgaat, voorbij is en dat werkelijk serieuze maatregelen nodig zijn.

Zie ook:

NIET ZO


Recreatiegebieden vervuilen
MAAR ZO

Recreatiegebieden schoonhouden

—- Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/14_juli_2013_brom-_en_snorfietsen_grote_vervuilers.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)