Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:15_mei_2012_actie_tegen_stoepfietsen_in_de_rijnstraat

Actie tegen stoepfietsen in de Rijnstraat

In de Rijnstraat in Amsterdam-Zuid fietsen zoveel mensen op de stoep dat het volgens de politie een veiligheidsrisico vormt. De politie heeft nu besloten in actie te komen.

Volgens het Parool, dat hierover bericht, ondersteunt Stadsdeelvoorzitter Paul Slettenhaar de actie van de politie van harte: “De stoep is voor voetgangers en niet voor fietsers. Onze eigen handhavers doen er vol aan mee.”

Fietsers die betrapt worden op het stoepfietsen krijgen 45 euro boete, (snor)scooters 85 euro.

U bent dus gewaarschuwd.

Commentaar Fietsersbond

Uit de foto in het Parool blijkt dat het om het stukje Rijnstraat gaat waar geen fietspaden zijn aangelegd. Daardoor is het voor fietsers daar (een 50-km straat met veel parkeerbewegingen vanwege de winkels) niet alleen zeer gevaarlijk fietsen, maar is het helemaal bloedlink om - als je ergens moet zijn - midden op de rijbaan tot stilstand te komen, af te stappen en dan te proberen de fiets tussen de geparkeerde auto's door te wurmen om de stoep te bereiken. En vice versa.

Stoepfietsen wordt uitgelokt
Geen wonder dat fietsers de neiging hebben uit eigen veiligheid de stoep op de straathoeken - waar niet geparkeerd wordt - te benaderen. En dan verder over de stoep fietsen is natuurlijk niet goed te praten, maar fietsers die dat niet doen zijn eerder uitzondering dan regel.

Duurzame oplossing
De Fietsersbond is ervan overtuigd dat dit probleem zich niet voordoet in het stuk Rijnstraat waar fietspaden zijn aangelegd. Een betere en duurzamer oplossing van het probleem van stoepfietsen bestaat dan ook niet.

Zuid verkeersonveiligste stadsdeel
De Fietsersbond maakt zich zorgen om het verkeersbeleid van het meest verkeersonveilige stadsdeel van Amsterdam. Het is niet de eerste keer dat het bestuur van Zuid meer oor heeft voor de klachten van de middenstand (die in deze straat zelf met uitstallingen de toegankelijkheid van de stoep geen goed doet) dan voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. En in feite niets beters heeft te bieden dan flinke taal (want die inzet van handhaving zal niet lang duren).


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/15_mei_2012_actie_tegen_stoepfietsen_in_de_rijnstraat.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)