Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:19_april_2012_onderzoekinstituten_gaan_samenwerken_op_het_gebied_van_fietsveiligheid

Onderzoekinstituten gaan samenwerken op het gebied van fietsveiligheid

De belangrijkste onderzoekinstituten in Nederland die zich bezig houden met de verkeersveiligheid van de fietser hebben de handen ineen geslagen. Samen gaan ze eraan werken om door middel van wetenschappelijk onderzoek het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers terug te dringen.

De Nationale Onderzoeksagenda Fietsveiligheid (afgekort NOaF) is de naam van het nieuw opgezette samenwerkingsverband. Het gaat om SWOV, Fietsberaad, Ministerie van IenM, KiM, Ministerie van VWS, TNO, Fietsersbond, TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen en VVN.

Het initiatief komt voort uit een verkenning van de SWOV naar een onderzoeksagenda fietsveiligheid. Directe aanleiding was de toename van het aantal fietsslachtoffers. Zie ook het artikel daarover: "Meer verkeersdoden, vooral onder fietsers"

Wetenschappelijk onderzoek is nodig
De samenwerkende organisaties zijn van mening dat wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bijdrage kan leveren aan het keren van de negatieve veiligheidstrend als het gaat om fietsers. Want ondanks een sterke fietstraditie kent Nederlands nauwelijks een wetenschappelijke traditie in het onderzoek naar de veiligheid van fietsers. En mede door het ontbreken van een sterke onderzoekstraditie is het wetenschappelijk onderzoek dat relevant is voor de fietsveiligheid sterk versnipperd. Kansen voor synergie worden hierdoor onvoldoende benut.

Bron: Verkeersnet.nl


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/19_april_2012_onderzoekinstituten_gaan_samenwerken_op_het_gebied_van_fietsveiligheid.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)