Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:20_nov_2015_nieuwe_fietstunnel_cs

Nieuwe Fietstunnel CS

[De Cuyperspassage]21 november 2015 - Op zaterdag 21 november werd de nieuwe fietstunnel bij het Centraal Station feestelijk geopend. Een directe verbinding tussen het pontenplatform in het IJ(noordkant) en het centrum. Met Kiss&Ride@!

De tunnel is door de gemeente de “Cuyperspassage” genoemd en ingericht als "Open Space", hoewel de afbakening tussen voetgangers- en fietsersgedeelte wel duidelijk aanwezig is. De ruimte is fraai betegeld met een in Delfts Blauw uitgevoerd watertafereel uit de 16e eeuw. De reacties zijn totnutoe positief, dat wil zeggen dat de meeste tunnelgebruikers elkaar niet in de weg zitten en ze tevreden zijn over deze snelle(re) verbinding tussen Centrum en Noord.
Hier een korte impressie van een ritje door de tunnel.

Ook in het buitenland waren ze dolenthousiast.

Scooters

Mede dankzij de inzet van de Fietsersbond heeft wethouder Pieter Litjens recent besloten alle scooters te verbieden in de tunnel, met name ook die met blauwe kentekens. De belangrijkste uitbreiding voor fietsers en voetgangers van de laatste tien jaar blijft hierdoor rustig, schoon en veilig.

Bijna mislukt

De Fietsersbond heeft ook eerder bijgedragen aan de realisatie van de Cuyperspassage. Rond 2007 dreigde een voor de tunnel bedoeld spaarpotje van zo'n tien miljoen euro bij overleg in de Tweede Kamer te verdwijnen in de financiering voor een spoortunnel in Delft. Dankzij een goede en snelle samenwerking tussen de nationaal beleidsmedewerker van de Fietsersbond, de verkeerskundigen van de Amsterdamse Afdeling, de projectleider van het Stationseiland en de Amsterdamse wethouder kon dit toen voorkomen worden. Dit toont nog eens goed het belang van de deskundigheid en het netwerk van de Fietsersbond voor de stad aan.

Het laat maar weer eens zien hoe jammer het is dat deze met het intrekken van de subsidie verloren gaat.


Terug naar de voorpagina


sharethis

[De Cuyperstunnel aan de Westkant van het CS (geen scooters!)]

[Bij de opening]

[Meteen in gebruik]

[Voetgangers ook blij]

[De wandversiering]

nieuws/20_nov_2015_nieuwe_fietstunnel_cs.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)