Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:22_december_2012_overheid_strafrechtelijk_aansprakelijk_voor_gebrekkig_wegbeheer

Overheid strafrechtelijk aansprakelijk voor gebrekkig wegbeheer

[Ingang Vondelpark bij Van Eeghenstraat]Voor het eerst is een gemeente strafrechtelijk veroordeeld voor ‘dood door schuld’ als gevolg van gebrekkig wegbeheer.

Bij een ongeluk in Tienhoven verongelukten een motorrijdster en haar passagier toen ze over hobbels in de weg reden en tegen een tegemoetkomende bestelwagen botsten. De rechtbank rekent het de gemeente Stichtse Vecht zwaar aan dat ze op de hoogte was van de hobbels en onvoldoende actie ondernam. De gemeente was eerder door buurtbewoners gewaarschuwd.

Wat betekent deze uitspraak voor andere wegbeheerders?
De rechtbank meldt expliciet in haar vonnis dat ‘met deze straf ook een generaal preventief effect’ wordt beoogd. Hoewel een gemeente altijd al civielrechtelijk kan worden aangesproken op gebrekkig wegbeheer. Fietsers, automobilisten of andere weggebruikers kunnen de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor geleden schade, maar een strafrechtelijke veroordeling komt toch harder aan.

Goed nieuws voor de weggebruiker
Yda Matthijssen, jurist bij de ANWB, schat in dat de veroordeling goed nieuws is voor weggebruikers: 'Voor de verkeersdeelnemer is het belangrijk dat hij veilig thuiskomt en onderweg geen letsel oploopt of zelfs overlijdt door slecht onderhouden wegdek, gevaarlijke verkeersdrempels of andere gevaarlijke wegsituaties. Met deze uitspraak worden de wegbeheerders op scherp gezet. Vervolgd en veroordeeld worden voor dood door schuld, heeft ongetwijfeld een andere impact op de wegbeheerder en de betrokken ambtenaren dan een schade die door de verzekeraar wordt afgewikkeld. De wegbeheerder zal ondanks alle bezuinigingen toch tijdig maatregelen moeten nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen.’

Amsterdam
Ook in Amsterdam komen op wegen en fietspaden steeds meer gevaarlijke plekken voor door gebrekkig onderhoud. Hoewel er waarschijnlijk geen doden zullen vallen bij de ingang van het Vondelpark op bovenstaande foto, vindt de Fietsersbond het volkomen vanzelfsprekend als fietsers een stadsdeel of de gemeente aansprakelijk stellen wanneer ze door zo'n gebrek schade of letsel oplopen. Zeker als het om een gebrek gaat dat al meer dan een jaar geleden bij het stadsdeel gemeld is.

Bron: Verkeerskunde.nl


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/22_december_2012_overheid_strafrechtelijk_aansprakelijk_voor_gebrekkig_wegbeheer.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)