Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:23_mei_2012_help_mee_met_de_paaltjes

Help mee met de Fietspaaltjes!

De Fietsersbond afdeling Amsterdam is een project gestart om alle paaltjes op de fietspaden van het Hoofdnet Fiets in kaart te brengen.

Ze zijn bedoeld om auto’s te weren, maar zijn voor fietsers soms bloedlink: paaltjes op het fietspad. Jaarlijks belanden hierdoor 325 fietsers in het ziekenhuis en melden zich 2500 bij de eerste hulp. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat dit soort ongevallen vaker gebeurt met ouderen, tijdens fietstochten en trainingsrondjes en op plaatsen waar de fietser onbekend is. Het merendeel van de botsingen tegen paaltjes en wegversmallingen gebeurt doordat fietsers de obstakels niet of te laat zien. Dat gebeurt vooral als het druk is met fietsers: de voorste fietser in een groep zal een paaltje goed kunnen zien, maar voor de achterliggers duikt een paaltje vaak heel plotseling op.

Paaltjes worden gebruikt om misbruik van het fietspad door autoverkeer te voorkomen, maar veel paaltjes zijn overbodig. Vaak is het middel erger dan de kwaal. Daarom adviseren de verkeershandboeken paaltjes alleen te overwegen als andere maatregelen onvoldoende werken. Bovendien worden eisen gesteld aan de vormgeving van het paaltje (een kleur die contrasteert met de omgeving zoals rood-wit) en de onmiddellijke omgeving (bijv. een inleidende ribbelmarkering op het wegdek en goede verlichting).

Uit onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat meer dan 99 procent van de paaltjes niet aan de aanbevolen vormgevingsnormen voldoet. De Fietsersbond is daarom in Amsterdam een project met vrijwilligers gestart om alle paaltjes op het ‘Hoofdnet Fiets’ te bekijken en te beoordelen. Daarvoor is een handleiding en bijgaand formulier gemaakt.

Meedoen?

We hebben van de gemeente per stadsdeel kaarten gekregen met alle paaltjes op het hoofdnet fiets. Deze kaartjes knippen we in stukken met elk zo’n 20 tot 30 paaltjes, die we willen bekijken, fotograferen en beoordelen. De resultaten voegen we samen en bieden we de wegbeheerders (de stadsdelen) aan. Wil je een aantal paaltjes bekijken? Meld je bij ons aan via onze mail


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/23_mei_2012_help_mee_met_de_paaltjes.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)