Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:26_september_2011_stadsfietser_meer_roet_in_longen_dan_wandelaar

Stadsfietser meer roet in longen dan wandelaar?

In grote steden met veel luchtvervuiling, zoals Amsterdam en Londen, hebben fietsers meer roetdeeltjes in hun longen dan voetgangers. Aldus een Brits onderzoek dat gisteren is gepresenteerd op een internationaal congres over longziekten dat deze week in de Amsterdamse RAI wordt gehouden.

Het Parool bericht dat één van de Britse onderzoekers, zelf een enthousiast fietser, zegt: “Diverse factoren kunnen een rol spelen, zoals het feit dat fietsers dieper en vaker inhaleren dan voetgangers terwijl ze zich in de nabijheid van een auto-uitlaat bevinden. Dat zou ertoe kunnen leiden dat meer roetdeeltjes de longen binnendringen. Op grond van onze gegevens zou bij het plannen van fietsroutes rekening moeten worden gehouden met blootstelling aan roet.”

Commentaar
Hoewel deze conclusie allesbehalve nieuw is en op het onderzoek veel lijkt aan te merken, vormt het onderzoeksresultaat opnieuw een ondersteuning van het pleidooi van de fietsersbond om fietsers zoveel mogelijk te scheiden van gemotoriseerd verkeer, dus ook van snorscooters.

Zie ook:


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/26_september_2011_stadsfietser_meer_roet_in_longen_dan_wandelaar.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)