Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:2_augustus_2011_gemeente_mag_fietsen_niet_zomaar_losknippen

Gemeente mag fietsen niet zomaar losknippen

Gemeenten mogen niet zonder voorafgaande waarschuwing fietsen verwijderen die in hun ogen fout geparkeerd staan. Alleen als een fiets zo is neergezet dat deze aantoonbaar gevaar oplevert, bijvoorbeeld voor een nooduitgang of op een blindenstrook, mag de gemeente zonder waarschuwing het slot losknippen.

Dit blijkt uit een uitspraak die de bestuursrechter in Utrecht deze maand heeft gedaan. Een fietser wiens rijwiel was losgesneden bij het Centraal Station van Utrecht, won de zaak en kreeg 1.000 euro schadevergoeding toegewezen.
Haar fiets stond buiten de rekken, maar er wel net naast. Deze was volgens de rechter niet gevaarlijk gestald, zoals de gemeente had betoogd. De gemeente moet van de rechter bij elk weggeknipt rijwiel zonder waarschuwing vooraf kunnen aantonen dat de fiets gevaar oplevert, waardoor 'spoedeisende' verwijdering noodzakelijk is.

Hinder
In andere gevallen is er volgens de rechter slechts sprake van hinder en dan is verwijderen niet 'spoedeisend'. Bij hinder is de gemeente verplicht een label aan de fiets te hangen met een redelijke termijn, bijvoorbeeld 24 uur, om de eigenaar de gelegenheid te geven de fiets zelf op te halen.

De Fietsersbond is blij met de uitspraak, die verder gaat dan een uitspraak van de Raad van State vorig jaar. Daarin werd een fietsenbezitter uit Nijmegen in het gelijk werd gesteld. Het verwijderen van fietsen is volgens de Fietsersbond een van de grootste ergernissen onder fietsers, zeker van locaties rond grote stations en in binnensteden waar een nijpend tekort aan stallingsplaatsen is. Volgens cijfers van de gemeente Amsterdam worden alleen al in de hoofdstad jaarlijks 35 duizend fout geparkeerde fietsen verwijderd. Utrecht verwijdert jaarlijks uit het stationsgebied ongeveer 4.600 fout geparkeerde fietsen.

Strijd
Verkeersconsulent Theo Zeegers van de Fietsersbond: “De Fietsersbond voert al jarenlang strijd tegen gemeentelijk beleid om zonder goede reden fietsen met spoed te verwijderen. Deze uitspraak vormt een trendbreuk. Gemeenten hebben jarenlang een spelletje gespeeld met de wet met de begrippen gevaarlijk en spoed. Met deze uitspraak kan dat niet langer.”

Bron: De Volkskrant


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/2_augustus_2011_gemeente_mag_fietsen_niet_zomaar_losknippen.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)