Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


Action disabled: source
nieuws:2_februari_2012_vrachtwagens_gemeente_amsterdam_waarschuwen_voor_dode_hoek

Vrachtwagens gemeente Amsterdam waarschuwen voor dode hoek

[Dodehoekwaarschuwing op sticker]Chauffeurs van het wagenpark van de gemeente Amsterdam kregen vandaag tijdens een bijeenkomst waarschuwingsstickers mee voor op hun wagens. Hiermee wordt het verkeer naast hen gewaarschuwd dat ze zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden.

Landelijk vallen er in het verkeer jaarlijks gemiddeld tien tot vijftien dodelijke slachtoffers bij dodehoek-ongevallen. In 2010 vielen er in Amsterdam nog twee dodelijke slachtoffers. In 2011 was dit er één. Hoewel er steeds meer technische hulpmiddelen worden ontwikkeld die het risico op een ongeval moeten verminderen, blijft goed opletten het beste advies.

Naast de reguliere landelijke campagnes en het verzorgen van lesmateriaal voor bijvoorbeeld scholen, besteedt de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer van de gemeente Amsterdam extra aandacht aan de dode hoek binnen het eigen gemeentelijke wagenpark.

Chauffeurs van het wagenpark van de gemeente Amsterdam kregen vandaag tijdens een bijeenkomst waarschuwingsstickers mee voor op hun wagens. Hiermee wordt het verkeer naast hen gewaarschuwd dat ze zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden. Daarnaast worden alle wagens voorzien van een speciale sleutelhanger. Onder het motto “Spiegels afgesteld? Goede reis!” worden chauffeurs van gemeentelijke vracht- en vuilniswagens herinnerd om hun spiegels goed af te stellen.

Spiegelafstelplaatsen
Voor vrachtverkeer biedt Amsterdam vier openbare spiegelafstelplaatsen. Dit zijn speciaal aangelegde plaatsen waar chauffeurs met behulp van belijningen of gekleurde vlakken op de grond hun spiegels precies goed af kunnen stellen om zo de kans op ongelukken te verkleinen. Vlak voor de Utrechtsebrug bevindt zich bijvoorbeeld zo’n afstelplaats, voor het verkeer dat van de A2 de stad in komt rijden. In het komend jaar zal er op eigen terrein bij Afvalservice West een spiegelafstelplaats worden aangelegd. Zo kunnen gemeentelijke chauffeurs van grote wagens voordat ze wegrijden de afstelling van hun spiegels controleren en indien nodig aanpassen.

Zie ook:

Commentaar Fietsersbond
De Fietsersbond is een voorstander van maatregelen die dodehoekongevallen kunnen voorkomen, maar hoopt dat deze maatregel geen averechts effect heeft doordat chauffeurs met zo'n sticker gaan denken dat de fietsers die ze op hun weg tegenkomen gewaarschuwd zijn…
Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/2_februari_2012_vrachtwagens_gemeente_amsterdam_waarschuwen_voor_dode_hoek.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)