Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:3_juni_2015_fietsersbond_subsidie_kwijt

Fietsersbond subsidie kwijt, fietsers de dupe

3 juni 2015 - Het College van B&W bezuinigt zo'n 30 miljoen euro op subsidies. Ook de Fietsersbond wordt getroffen. Het lijkt een misverstand.

De Fietsersbond is goud waard
De Fietsersbond is ooit door de gemeente gevraagd adviezen te geven over verkeerskundige kwesties waar fietsers bij betrokken zijn. De Fietsersbond stelde daar 2 part time professionals voor aan. Zij vertegenwoordigen met hun opgebouwde expertise de Fietsersbond in (ambtelijke) overleggen en vertalen de ervaring, inzet en deskundigheid van zichzelf en een groot aantal actieve Amsterdamse Fietsersbondleden naar verkeerskundige adviezen.

Concrete resultaten
Veel van die adviezen zijn de afgelopen jaren op straat omgezet in praktische verbeteringen voor fietsers. Denk daarbij aan de toepassing van asafalt op fietspaden, een betere afstelling van verkeerslichten (waardoor het minder verleidelijk wordt om door rood te rijden), maar ook de aanleg van nieuwe routes waardoor conflictsituaties met gevaarlijk verkeer worden vermeden. Ook de actie om snorscooters van fietspaden te weren, is begonnen en aangezwengeld door de Fietsersbond.

Misverstand
De gemeente suggereert dat ze nu via sociale media net zo goed zelf aan de Amsterdamse fietsers kan vragen wat ze willen en dat de Fietsersbond niet meer nodig is. Het misverstand is dat Amsterdamse fietsers heel goed weten wat goed voor ze is, maar dat dat iets anders is dan weten wat je precies kunt doen om die wensen in werkelijkheid om te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de 30 km-drempels die dankzij de Fietsersbond een specifieke vorm hebben, waar fietsers minimaal last van hebben terwijl auto's echt af moeten remmen als ze harder dan 30 rijden.

De Fietsersbond kan zich eigenlijk niet voorstellen dat de gemeente bij nader inzien niet zal terugkomen op het zo ruw willen verbreken van de samenwerking. Wij geloven dat zal worden ingezien dat 'pennywise, poundfoolish' zou zijn. Want heus, die professionele ondersteuning is z'n geld meer dan waard. Wist u bijvoorbeeld dat de fietstunnel onder CS (die binnenkort opengaat) er nooit gekomen was - of anders 10 miljoen meer zou hebben gekost - als de Fietsersbond dat een aantal jaren geleden niet had voorkomen? En dat diezelfde tunnel zonder de Fietsersbond waarschijnlijk ook door brommers zou worden gebruikt?

Bezuinigen zal meer kosten dan het oplevert, vooral in een tijd als nu waar de gemeente zoveel moeite heeft om passende antwoorden te vinden op de groeiende vraag naar fietsvoorzieningen. Een tijd bovendien waarin het college zelf zegt te kiezen voor de fiets!

Help mee
Vind je ook dat de Fietserbond in staat moet blijven om op hoog niveau mee te denken over het fietsbeleid in Amsterdam? Dan kun je verschillende dingen doen:

  • Kom naar de informatiebijeenkomst op maandag 15 juni 19.30 uur, WG-plein 84. We bespreken de gevolgen van een subsidiestop, allereerst voor de acties tegen scooteroverlast maar ook voor onze andere werkzaamheden. Gezien de beschikbare ruimte op het WG-plein willen we je vragen om je aan te melden via amsterdam@fietsersbond.nl.
  • Het is belangrijk dat de raadsleden zien wat de Fietsersbond allemaal bereikt heeft. Gebruik je twitter of Facebook, verspreid dan foto’s en een positieve boodschap. Bijvoorbeeld met de hashtags #dankzijdeFB en #raad020
  • Heb je meer zin en tijd, een duidelijke ingezonden brief helpt ook.
  • Op 17 juni ‘s ochtends vergadert de commissie Infrastructuur en Duurzaamheid. Zij bespreekt onder meer of de stopzetting niet (deels) teruggedraaid moet worden. Wil je laten zien dat je de Fietsersbond steunt? Kom naar deze bijeenkomst en laat van je horen. Woensdagochtend 17 juni om 8.45 uur ingang Zwanenburgwal (t.o. brug naar Staalstraat).
Terug naar de voorpagina


sharethis

[Het is wel erg ironisch dat de Fietsersbond in het jaar van haar 40-jarige bestaan, in Amsterdam door een onverstandige bezuiniging wordt bedreigd.]

nieuws/3_juni_2015_fietsersbond_subsidie_kwijt.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)