Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:3_november_2010_raad_van_state_beperkt_wegslepen_fietsen

Raad van State beperkt wegslepen fietsen

Een uitspraak van de Raad van State maakt opnieuw duidelijk dat het verwijderen van foutgeparkeerde fietsen met de nodige zorgvuldigheid moet gebeuren. Alleen als zo'n fiets echt overlast veroorzaakt, mag deze meteen worden weggehaald.

In het algemeen geldt dat een gemeente de eigenaar/gebruiker van de fiets eerst in de gelegenheid moet stellen om de overtreding ongedaan te maken, voordat men de fiets mag verwijderen. Daarvoor moet de gemeente een beschikking aan de fiets bevestigen waarin staat dat de fiets weggesleept wordt als de eigenaar/gebruiker hem binnen een bepaalde periode niet zelf weghaalt.

Alleen als de fiets direct gevaar of hinder veroorzaakt, mag de fiets meteen weggesleept worden. Vooral die laatste voorwaarde - gevaar of hinder - was al een paar keer inzet van gerechtelijke procedures.

De Raad van State heeft nu bepaald dat bij het verwijderen van een fiets een gemeente een duidelijke keus moet maken. Als de fiets direct gevaar of hinder veroorzaakt, moet de fiets meteen weggehaald worden. De beschikking moet zo spoedig mogelijk daarna opgesteld worden. Als alleen een verbod wordt overtreden moet eerst een duidelijke beschikking opgesteld worden. Pas nadat de overtreder in de gelegenheid is gesteld de overtreding ongedaan te maken, kan de fiets weggesleept worden.

Meer info


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/3_november_2010_raad_van_state_beperkt_wegslepen_fietsen.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)