Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:6_juli_2012_fietsers_weer_welkom_in_de_onderdoorgang

Fietsers weer welkom in de onderdoorgang

[Artist impressie van de situatie na de heropening]De gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten dat fietsers vanaf voorjaar 2013 weer door de onderdoorgang van het Rijksmuseum kunnen fietsen. Daarmee stemde ze in met het desbetreffende advies van wethouder Wiebes.


Alleen VVD en D66 verklaarden zich tegen. De VVD omdat men “geen fietstunnel maar een internationaal aansprekend cultuurplein” wil. D66 omdat men bang is voor ernstige ongelukken in de onderdoorgang en daar de verantwoordelijkheid niet voor wenst te nemen.

Blij
De Fietsersbond is erg blij met het genomen besluit en ook met het voornemen van de wethouder om de verkeersveiligheidssituatie om en rond het Rijksmuseum na de opening goed in de gaten te houden.

Hoge kwaliteit fietsverbinding
De Fietsersbond hoopt dat mede daardoor in stadsdeel Zuid de maatregelen genomen zullen worden die nodig zijn om ook de fietsvoorzieningen rond het Rijksmuseum en het Museumplein te laten voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden. Daarmee zou dan ook een eind kunnen komen aan een situatie die, blijkens de cijfers, de afgelopen jaren veel fietsers ervan weerhouden heeft op deze cruciale verbinding tussen Centrum en Zuid (Zuidas) de fiets te nemen. Het revitaliseren van deze hoge kwaliteit fietsverbinding zou een prioriteit moeten zijn, vindt de Fietsersbond.


Zie ook de opmerkelijk tendentieuze berichtgeving in:

  • Het Parool - dat zich eerder die dag in een pontificaal commentaar op de voorpagina openlijk had gekeerd tegen fietsers in de onderdoorgang, en een paar dagen later wraak nam met een even pontificaal artikel waarin de oorlog verklaard werd aan de "dictatuur op twee wielen".
  • NRC-Handelsblad - dat de dag vóór het besluit een groot stuk eindigt met “Angstvallig wacht het museum het moment af dat de eerste toerist ernstig gewond raakt na een aanrijding voor de entree. De koppen in buitenlandse kranten kunnen ze zich al indenken.”
    Al op 27 juni jl. kreeg Henk Hofland ruim baan om een eerder standpunt te verlaten, vervolgens Wim Pijbes na te praten en daar de punt achter te zetten dat “Het getuigt van ernstig wanbeheer om de Passage weer te bevorderen tot een stukje overdekt fietspad.” En een dag later suggereert de cultuurredactie van de NRC dat eigenlijk besloten is dat de onderdoorgang 6 maanden na heropening alsnog voor fietsers zal worden afgesloten.
  • De Volkskrant - die een dag eerder een onbekrompen pagina had ingeruimd voor een emeritus historicus die daar mocht pleiten voor een “groot gebaar” (een stokpaardje van Wim Pijbes), daarmee doelend op het weren van fietsers uit de onderdoorgang.



En verder:

  • AT5 met beelden van de commissievergadering
  • de videobeelden van de commissievergadering van 5 juli (vanaf minuut 161)




Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/6_juli_2012_fietsers_weer_welkom_in_de_onderdoorgang.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)