Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:7_mei_2013_eerst_alleen_s_nachts_open

Eerst alleen 's nachts open?

[Drukte? Zo zag het er uit op 5 mei 2013.]Vanaf 13 mei is de onderdoorgang van het Rijksmuseum ’s nachts weer open voor het fietsverkeer. Fietsers kunnen tussen 18 uur ’s avonds en 8 uur ’s ochtends onder het museum door fietsen. Dat heeft het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid besloten.
De Fietsersbond en Comité Red de Onderdoorgang vinden langer wachten met het volledig openstellen volstrekt onnodig en onbegrijpelijk.


Wethouder Wiebes en het stadsdeelbestuur van Zuid hebben vorig jaar afgesproken dat de onderdoorgang een maand na heropening van het Rijksmuseum ook voor fietsers opengesteld zou worden. Alleen zwaarwegende argumenten van verkeersveiligheid zouden reden zijn voor uitstel.

Onodig en onbegrijpelijk
Afgelopen maand heeft iedereen, ook een speciaal team adviseurs, kunnen vaststellen dat er geen sprake is van grote onveiligheid. Mochten er al extra maatregelen nodig zijn, dan is er tot maandag voldoende tijd om ze uit te voeren. De passage overdag sluiten voor fietsers is daarom onnodig, onbegrijpelijk en onverstandig. De handhavers die nu worden ingezet, kunnen zich verdienstelijker maken door voetgangers en fietsers te begeleiden, in plaats van de fietsers te weren.

Onverstandig
De Fietsersbond en Comité Red de Onderdoorgang hebben overtuigend aangetoond dat het veiliger is voor zowel fietsers als voetgangers als fietsers door de onderdoorgang rijden en niet om het museum heen. Daarom heeft de gemeenteraad vorig jaar het stadsdeel opdracht gegeven het hoofdnet fiets door de onderdoorgang te handhaven. Onverstandig dus van het stadsdeel om heropening - juist overdag - nog langer uit te stellen.

'Feestje'
Maandag 13 mei vanaf 18.00 organiseren de Fietsersbond en Comité Red de Onderdoorgang feestelijkheden voor de eerste fietsers die door de onderdoorgang rijden. We nodigen iedereen uit om aanwezig te zijn. Een eerbetoon aan een onmisbaar fietspad, het mooiste van de wereld.

UPDATE JULI 2013: volledig open
De verkeerskundigen die het samengaan van fietsers en voetgangers in de onderdoorgang de eerste 2 maanden in de gaten hebben gehouden, zijn tot de conclusie gekomen dat er geen reden is om de doorgang voor fietsers nog langer te beperken. Dus ook in het weekend kan er gewoon gefietst worden. Stadsdeel Zuid onderzoekt nu de mogelijkheid om jonge werklozen in te zetten t.b.v. het weren van snor- en bromfietsers in de passage.
UPDATE MEI 2013: toch volledig open?
Het Parool van 10 mei meldt: “Vanaf aanstaande dinsdag gaat de fietspassage onder het Amsterdamse Rijksmuseum vrijwel zeker de hele dag open. Alleen in de weekenden wordt de tunnel gesloten als er lange rijen staan voor het museum. Dat staat in een vrijdagavond verstuurde brief van burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Eric Wiebes (Verkeer).”\

Zie ook

—- Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/7_mei_2013_eerst_alleen_s_nachts_open.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)