Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:6_september_2012_fietsersbond:en_nu_aan_de_slag_en_graag_meer_ambitie

Fietsersbond: "En nu aan de slag en graag meer ambitie"

Het Meerjarenplan Fiets van Amsterdam mag van de Fietsersbond wel iets concreter en ambitieuzer. Dat staat in de inspraakreactie op dit beleidsplan voor de komende 4 jaar.

De Fietsersbond ziet veel goeds in de Mobiliteitsaanpak Amsterdam en de uitwerking daarvan in het MeerJarenPlan (MJP) Fiets. We onderschrijven dat de belangrijkste opgaven zijn: investeren in fietsparkeren bij NS-stations en in drukke fietsroutes binnen A10/ beneden IJ. Laten we vooral snel gaan uitvoeren wat erin staat.

Onze reactie gaat voor een belangrijk deel over wat er nog niet in het MJP staat. In vier punten:

  • meer ambitie als wereld-fietsstad nr. 1, zowel in de 'show-case Zuidas', maar ook door het stimuleren van de nog-niet-fietsers.
  • nog meer vooruitgang bij het fietsparkeren
  • meer concrete eisen aan het plusnet-fiets
  • versnellen van de aanpak van scooteroverlast.

We geven de wethouder en de politieke partijen 10 concrete voorstellen mee om het plan te verbeteren:

  1. Ambitie: formuleer streefcijfers voor de groei van het fietsgebruik in Amsterdam, zo mogelijk opgesplitst naar gebieden en doelgroepen.
  2. Laat ook de ontwerpen van de Zuidas de ambitie uitstralen van wereld-fietsstad nummer 1. Speciaal de Oost-Westroute voor forensen en scholieren moet in het ontwerp geen sluitpost zijn maar richtinggevend. Vraag de wethouder verkeer hierover met de wethouder Zuidas te overleggen.
  3. Stel een “fietstsaar” aan om projecten af te stemmen en aan te jagen die fietsen stimuleren en de Amsterdamse fietscultuur verbeteren en promoten.
  4. Geld: Laat het budget voor het MJP fiets − vergeleken met de vorige editie − niet afnemen, maar minimaal gelijk op €14 miljoen per jaar (totaal dus €70 miljoen i.p.v. €56 miljoen.). Te financieren uit vervoersmodaliteiten die in een MKBA minder scoren en uit de toekomstige besparingen die een hoger fietsgebruik in de stad met zich meebrengt.
  5. Fietsparkeren: maak voor de korte termijn een plan voor extra fietsparkeerplaatsen (bijvoorbeeld een ponton) aan de noordzijde bij de pontverbindingen vanaf CS. Houdt in de planvorming bij CS rekening met aanzienlijk meer fietsparkeerplekken dan nu voorzien en blijf de behoefte continue monitoren.
    Pak het fietsparkeerprobleem van de Rode Loper aan, met name bij de Ferdinand Bolstraat.
  6. OV-fiets: onderhandel om op meer locaties, zoals bij metrostations, OV-fietsen te verhuren.
  7. Routes: Neem de NEMO-route als ontbrekende schakel op in het fietsnet en werk aan realisatie daarvan.
  8. Vergroot het budget ‘aanleggen rood asfalt’ en zet dit breder in voor verbeteringen ‘op straat’ voor het huidige fietsnetwerk.
  9. Vraag de wethouder verkeer de routering van het plusnet-fiets in de definitieve versie aan te passen en daar in elk geval ook het versnellen van langere doorgaande fietsroutes voor forensenverkeer in op te nemen.
  10. Pas versneld het scooterbeleid toe, zoals het verplaatsen van snorfietsen naar de rijbaan in 30 km gebieden.

Lees de gehele reactie


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/6_september_2012_fietsersbond/en_nu_aan_de_slag_en_graag_meer_ambitie.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)