Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:9_februari_2012_snorscooters_geweerd_van_fietspaden_centrum

Snorscooters geweerd van fietspaden centrum en deel West

Scooters moeten in een deel van Amsterdam van de fietspaden af. Het gaat om het traject tussen de Dam en de A10. De route loopt via de Raadhuisstraat, Rozengracht, De Clerqstraat, Admiraal de Ruijterweg en Jan Evertsenstraat naar de A10.

“Scooters mogen daar nog wel rijden, maar gaan op korte termijn verplicht de rijbaan op. De komende twee jaar is het daar een 30 kilometerzone”, zegt portefeuillehouder verkeer Dirk de Jager van stadsdeel West. Het aantal scooters op fietsgedeeltes begint de spuigaten uit te lopen, meent hij. “Steeds meer fietsers worden van het fietspad gedrukt en kunnen er niet meer veilig en snel over heen. Daar moet een einde aan komen.”

Met stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren van stadsdeel Centrum begint hij de proef. Er komen straks 30 kilometertekens op en langs de weg. De maatregel kost ruim 500.000 euro. De Jager wil de kosten beperkt houden. “We hopen dat de 30 kilometerzones na twee jaar zullen blijven, want als we alles weer zouden moeten terugdraaien, dan kost dat natuurlijk extra geld.” Verder zullen de stadsdelen over het hele traject de snelheid meten. “We willen weten hoe hard er gereden wordt. Na overleg met de politie komen we mogelijk met controles en boetes.”

Het aantal scooterrijders in Amsterdam is in tien jaar fors toegenomen. Hoewel ze maximaal 25 kilometer per uur mogen rijden, rijdt 94 procent te hard. Ook het aantal ongelukken met scooters is groot. In 2009 was 18,6 procent van het aantal zwaargewonde weggebruikers een scooter- of brommerrijder, terwijl ze maar 1,5 procent van het aantal weggebruikers vormen. Onlangs stelde de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) voor om scooters te weren uit parken en in bestaande 30 kilometerzones van fietspaden af te halen. Onvoldoende, vindt gemeenteraadslid Fjodor Molenaar (Groenlinks). “We hebben Wiebes twee jaar geleden gevraagd om met een grote proef te komen, maar die zien we niet. Ik ben daarom blij met deze proef van de stadsdelen.” Hij stelt dat de minister het dragen van helmen verplicht moet stellen. “Dan hoeven we geen 30 kilometerzones te creëren.”

Wethouder Wiebes is ontevreden met het plan van de stadsdelen. “Ik heb al een proef aangekondigd die gaat leiden tot 65 kilometer scootervrij fietspad. Ik wil gewoon niet dat het aantal 30 kilometerwegen groter wordt. Door dit voorstel rijden bussen en trams op dit traject straks ook 30 kilometer per uur. Dat betekent dus langzamer openbaar vervoer. En dat dupeert de reizigers.”

Bron: Metronieuws

Lees ook de volledige brief van het stadsdeel West aan de wethouder over het scooter-probleem.


Home

nieuws/9_februari_2012_snorscooters_geweerd_van_fietspaden_centrum.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)