Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:18_april_2012_aangifte_fietsdiefstal_zinloos

Fietsdiefstal aangeven zinloos?

Een groot deel van de aangiften die wordt gedaan bij de Amsterdamse politie verdwijnt in een bureaula, zonder dat er iets mee wordt gedaan. Bij fietsdiefstal is dat in 95% van de gevallen.

Dit blijkt uit gegevens die Laurens Ivens van de SP heeft opgevraagd bij burgemeester Van der Laan. In totaal wordt naar 68% van alle aangegeven misdrijven geen onderzoek gedaan.

In De Telegraaf reageert Ivens op de cijfers. 'Op deze manier krijgen slachtoffers niet het idee dat er echt werk wordt gemaakt van hun meldingen. Zowel bij de Amsterdammers als bij de agenten bestaat al langere tijd de behoeft om juist meer werk te maken van het rechercheren.' Aldus AT5.

Gaan dieven vrij uit?
Vooral na het doen van aangifte van fietsdiefstal, inbraak in een auto of zakkenrollen wordt weinig actie ondernomen. In 95% van deze gevallen verdwijnt de aangifte zonder onderzoek in het archief. Ook vernielingen (6%) worden nauwelijks onderzocht.

Hier staat tegenover dat het percentage onderzoeken naar zware criminaliteit wel hoog ligt. 'Bij mishandeling bijvoorbeeld volgt in 73% van de gevallen een onderzoek,' stelt Van der Laan in een reactie. 'Politiecapaciteit is schaars. De vraag is altijd groter dan het aanbod. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt'

Lokfietsen
Intussen maakt de politie wel gebruik van lokfietsen en lokscooters om dieven op heterdaad te betrappen. Met behulp van een GPS-volgsysteem kunnen zowel het vervoersmiddel als de dief getraceerd worden. 'Zo kunnen we dieven op heterdaad betrappen', zegt inspecteur De Wit van de wijkteamrecherche. 'Als het vervoersmiddel in beweging komt, krijgen wij een melding en kunnen we het signaal volgen.' Aldus Het Parool.


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/18_april_2012_aangifte_fietsdiefstal_zinloos.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)