Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:1_nov_2019_manifest_autoluw_amsterdam

Manifest Amsterdam Autoluw
1 NOV 2019

De gemeente Amsterdam heeft voorstellen gedaan voor een autoluwe stad. Wij zijn blij met dit initiatief. Een autoluwe stad is immers een voorwaarde om de voorstellen uit onze Fietsvisie Amsterdam 2025 te realiseren. Maar we hebben zorgen of de gemeente het aandurft om echt fundamentele veranderingen door te voeren.

Op uitnodiging van Rover (Reizigers Openbaar Vervoer) hebben Fietsersbond, voetgangers-verenigingen en Vrienden Van de Amsterdamse Binnenstad een gezamenlijk manifest Amsterdam Autoluw opgesteld. Deze groepen streven allemaal voluit naar autoluw. We hebben een aantal hoofdlijnen ontwikkeld, waarmee we de plannen van de gemeente kunnen toetsen. Om zo te kunnen beoordelen of de Agenda Autoluw van de gemeente echt dóórpakt of blijft steken in kleine maatregelen.

De kern van ons Manifest is een fundamentele herverdeling van de openbare ruimte. Nu leggen rijdende en geparkeerde auto’s beslag op meer dan de helft van alle straten en pleinen. Dat aandeel moet fors omlaag. De vrijkomende ruimte wordt naar evenredigheid verdeeld over voetganger, fiets en OV. Door gezamenlijk op te trekken willen we voorkomen dat we politiek tegen elkaar worden uitgespeeld.

Het Manifest wordt de komende maanden gepresenteerd naar de politiek, naar de pers en op bijeenkomsten met bewoners.

Download het Manifest

nieuws/1_nov_2019_manifest_autoluw_amsterdam.txt · Laatst gewijzigd: 2019/11/01 10:07 door johan