Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuws:25_januari_2012_buurtbewoners:hou_onderdoorgang_rijks_open_voor_fietsers

Buurtbewoners: "Hou onderdoorgang Rijks open voor fietsers"

[Passage vóór 2004]In een open brief aan het stadsbestuur roepen 69 buurtbewoners de gemeente op de passage door het Rijksmuseum open te houden voor fietsers.

De brief, ondertekend door verschillende BNers, is een reactie op een groot stuk in Het Parool (en de NRC) van museumdirecteur Wim Pijbes waarin hij zich voorstander verklaart van het afsluiten van de doorgang voor fietsers. Dat wil hij omdat hij bang is dat de bezoekers van zijn museum in de passage omver zullen worden gereden.

Maar volgens de ondertekenaars van de brief is het niet wenselijk om 'rigoureurs aan Pijbes' wens te voldoen.' De brief stelt begrip te hebben voor een afsluiting van de passage bij grote evenementen. 'Dat zal neerkomen op vijf tot tien keer per jaar. Gedurende de overige 355 - 360 dagen kunnen al die honderduizenden Amsterdammers er toch gewoon blijven fietsen?'

Als na enige tijd zou blijken dat de combinate van voetgangers, bezoekers en fietsers toch niet goed mogelijk is zonder gevaren, kan altijd nog bekeken worden welke alternatieve oplossingen mogelijk zijn, zo stelt de brief.

Voordat de renovatie van het Rijksmuseum jaren geleden begon, was er veel gedoe over de passage. Het museum wilde de nieuwe hoofdingang in het midden van de onderdoorgang realiseren, maar dat stuitte op weerstand van het toenmalige stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid en Het Comité Red de Onderdoorgang, een samenwerkingsverband van de Fietsersbond Amsterdam en bezorgde buurtbewoners. Het ontwerp van het museum zou de stroom fietsers en voetgangers die gebruikmaken van de passage, hinderen.

Bron: AT5

Zie ook


Terug naar de voorpagina


sharethis

nieuws/25_januari_2012_buurtbewoners/hou_onderdoorgang_rijks_open_voor_fietsers.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)