Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


dossiers

Dossiers

Fietsdiefstal

Diefstal van fietsen is nog steeds een groot probleem in Amsterdam. De schattingen lopen uiteen, maar algemeen wordt aangenomen (door o.a. de politie) dat jaarlijks tussen de 50.000 en de 80.000 fietsen onvrijwillig van eigenaar verwisselen.
Lees meer...

fietsendief met betonschaar

Dodehoek ongevallen

Jaarlijks vallen er teveel dodelijke slachtoffers onder fietsers en voetgangers omdat een vrachtwagenchauffeur ze bij het afslaan niet ziet. Noodlottige ongevallen? Nee, een groot deel van deze dodehoek-ongevallen is volgens de Fietsersbond te voorkomen.
Lees meer...

Dodehoek ongevallen

Snorscooters

Snorscooters vormen in Amsterdam een ware plaag. Ze rijden te hard, te brutaal en ze produceren teveel stank en teveel herrie. En van de wet mag dat allemaal op fietspaden die nu juist bedoeld zijn om fietsers te beschermen tegen hard rijdend verkeer!?! Volgens de Fietsersbond zouden scooters met blauwe plaatjes niet mogen bestaan, en daar voert ze actie voor.
Lees meer...

Snorscooters

Fietsparkeren

Er wordt steeds meer gefietst en dat leidt niet alleen op de weg tot problemen, ook het parkeren van de fiets vormt steeds vaker een probleem. Vooral in de binnenstad en op populaire bestemmingen zoals de stations, onderwijsinstellingen, winkelgebieden en parken (in de zomer). Overvolle fietsrekken of domweg geen plek. Wat moet er gebeuren?
Lees meer...

Fietsparkeren

Zuidas

De Zuidas is nog steeds in ontwikkeling en daarmee ook de infrastructuur voor de fiets die daarbij hoort. Om te voorkomen dat dat het stiefkindje wordt van de ontwerpers die vooral in de hoogte en de diepte denken, heeft de Fietsersbond haar handen vol aan het op de agenda zetten van het belang van goede fietsverbindingen. Want die zijn onmisbaar zijn als we niet willen dat dat gebied een barrière blijft tussen stad en buitenwijken.
Lees meer...

Zuidas

Onderdoorgang Rijksmuseum

Pijbes hield niet op stemming te maken tegen fietsers in de Onderdoorgang. In een opiniestuk in het Parool van 17 december 2011 schermde hij ineens met een aantal van 3 miljoen museumbezoekers, die door fietsen en scooters van de sokken gereden dreigen te worden.
Lees meer...

onderdoorgang Rijksmuseum

Wegopbrekingen

Bij werkzaamheden aan de weg komt de fietser nog wel eens in de verdrukking, met hinder en onveiligheid als gevolg.
Lees meer...

wegopbreking_hoofdweg.jpg

NEMO-route

In 2008 diende D66 in stadsdeel Centrum een notitie in om de route achterlangs NEMO te faciliteren. Fietsers vanuit Oost naar het Oosterdokseiland of CS en verder, zouden zo plezieriger, sneller en veiliger kunnen rijden. Eind 2013 is eindelijk besloten de route in 2015 aan te leggen.
Lees meer...

brug naar Nemo

Fietsnetwerk

Zo'n 35 jaar geleden koos Amsterdam voor het ontwikkelen van een fietsnetwerk met als doel: „Het scheppen van een net van zo gestrekt mogelijke routes, waarop de fietser vanuit de woonwijken veilig en snel de voorzieningen en werkgelegenheids-concentraties kan bereiken”.
(Bron: verkeerscirculatieplan 1979)

Sindsdien is gestaag maar vasthoudend gewerkt tot wat er nu is: een goed doordacht en fijnmazig fietsnetwerk van veilige en prettige routes dat er voor zorgt dat in Amsterdam goed en veel gefietst kan worden, en wordt. Een netwerk dat bijna volledig gerealiseerd is en dat, op enkele (lastige) ontbrekende schakels na, af is.

Lees meer...

Fietsnetwerk

dossiers.txt · Laatst gewijzigd: 2020/02/24 10:17 door johan