Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuwsarchief2011

Nieuwsarchief 2011

December 2011

"Over 10 jaar 25% minder ongelukken"
21 december 2011
In het Meerjarenbeleidsplan Verkeersveiligheid 2012-2015 van Amsterdam staan de maatregelen die die ambitie moeten waarmaken. Of dat ook gaat lukken?


 
Eerste slachtoffers gladheid gevallen
19 december 2011
In de vroege ochtend van 19 december zijn ook onder fietsers de eerste slachtoffers van gladheid gevallen, aldus AT5.


 
Staakt
12 december 2011
We riepen er in 2007 bij wijze van 1 april grap al eens toe op, maar nu wordt het misschien wel menens!


 

November 2011

Amsterdammers houden niet van banden plakken
30 november 2011
O en S, het onderzoeksbureau van Amsterdam, vroeg Amsterdammers online over wat ze vinden van fietsen in Amsterdam. Dat maar 1 op de 3 zelf z'n band plakt, was één van de uitkomsten.


 
HEMA haalt vouwfiets terug
29 november 2011
HEMA haalt een serie vouwfietsen terug omdat het framescharnier kan breken. Dit kan letsel veroorzaken, zegt het bedrijf.


 
Eindelijk einde aan fietschaos op en bij Leidseplein?
26 november 2011
Fietsen die van maandag tot vrijdag op en rond het Leidseplein niet op een fietsparkeerplaats staan, zullen vanaf februari worden afgevoerd. Aldus Het Parool.


 
Honderden fietsers veilig thuis dankzij Fietsersbond
23 november 2011
Een gezellige sfeer rondom een verlichte bakfiets met stuntende BMX-ers, interviewmicrofoons en persfotografen en honderden uitgedeelde lampjes. Dat was het resultaat van een avondje actievoeren voor fietsverlichting.


 
Fietsverlichtingsactie met lightpainting, stuntfietsers en gratis lampjes
21 november 2011
Woensdagavond a.s. vanaf 17.30 uur houdt de Fietsersbond een actie voor fietsverlichting op het Binnengasthuisplein.


 
Geslaagde "Ruimte durven delen"
20 november 2011
Het symposium van Groen Links over de herindeling van de infrastructuur was een groot succes.


 
Intocht Sinterklaas massaal fietsfeest
14 november 2011
Ieder jaar bewijst de intocht van Sinterklaas dat Amsterdam de fietshoofdstad van de wereld is. Zóveel fietsers zó gemoedelijk bij elkaar, dat wordt nergens anders ter wereld vertoond.


 
Fietsersbond kaart oversteek Wibautstraat aan
3 november 2011
De Fietsersbond is niet tevreden over de natuurstenen fietsoversteken over de vernieuwde Wibautstraat en heeft dit aangekaart bij de raadscommissie Verkeer.


 
Verdubbeling aantal fietsongevallen bij ouderen
3 november 2011
Het aantal ziekenhuisopnamen ten gevolge van fietsongevallen bij ouderen is in de periode 2005-2009 met 55% toegenomen. Dit meldt de Stichting Consument en Veiligheid.


 
Stadsdeel Centrum verwijdert foute fietsen
2 november 2011
Stadsdeel Centrum heeft het fietsbeleid rond de Weteringschans aangescherpt, vanwege de overlast die de fietsen veroorzaken.


 
Nederlands fietsgebruik ongeëvenaard
2 november 2011
Met een kwart van alle verplaatsingen speelt de fiets een grote rol in het verplaatsingsgedrag van Nederlanders. Een dergelijke omvang komt in Europa nergens anders voor.


 

Oktober 2011

Drank en fietsen is gevaarlijk
23 oktober 2011
Het aantal fietsers dat met een slok op verongelukt neemt toe, zegt het SWOV. In de weekendnachten van 2008 was er bij bijna 60% van de 18- tot 24-jarige fietsslachtoffers van niet-motorvoertuigongevallen sprake van alcoholgebruik.


 
SWOV: 'Meer onderzoek nodig naar fietsveiligheid'
17 oktober 2011
Het gaat niet goed met de veiligheid van fietsers, stelt de SWOV. Het aantal doden onder fietsers daalt langzamer dan dat van de meeste andere groepen verkeersdeelnemers en het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers neemt sneller toe.


 
Bezuinig niet op onderhoud fietsroutes!
17 oktober 2011
In Nederland veroorzaakt gebrekkige infrastructuur jaarlijks 23.000 eenzijdige fietsongevallen. Daarom vraagt de Fietsersbond aan de gemeente en de stadsdelen met klem om niet te bezuinigen op de kwaliteit en het onderhoud van de fietsvoorzieningen.


 
Eindelijk eenrichtingsverkeer in Korte Marnixstraat?
17 oktober 2011
Als het aan stadsdeel Centrum ligt, krijgt de Korte Marnixstraat in 2012 toch eenrichtingsverkeer. Een oude wens van de Fietsersbond.


 
Centrum moet meer ruimte maken voor de fiets
13 oktober 2011
Is het aantal autoritten van en naar de binnenstad de afgelopen 20 jaar met 30% verminderd, het aantal ritten op de fiets is verdubbeld. Daarom - en omdat die trend doorzet - moet er in de binnenstad meer ruimte komen voor de fiets.


 
Kamer wil gratis fietsenstalling stations behouden
10 oktober 2011
Als het aan een Kamermeerderheid van CDA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en PvdA ligt, kunnen fietsers ook in de toekomst hun rijwiel gratis stallen bij treinstations.


 
RAI tegen maatregelen tegen snorscooters
10 oktober 2011
Branchevereniging verzet zich tegen maatregelen tegen snorscooters. "De huidige wetgeving is zorgvuldig tot stand gekomen, laten we die naleven alvorens we andere initiatieven gaan ontplooien,” zegt een woordvoerder.


 
Gratis fietsparkeren bij stations bedreigd
4 oktober 2011
De Tweede Kamer bespreekt op 11 oktober de plannen van minister Schultz over de stationstallingen. Daar staat onder andere in dat de verplichting om bij stations gratis parkeerplekken aan te bieden per direct vervalt.


 
Meer bereidheid tot beter verkeersgedrag
4 oktober 2011
Steeds meer mensen zijn bereid tot een beter verkeersgedrag. Dit blijkt uit een evaluatie van het Fietsersbond-project: "Vriendelijk Verkeer".


 
Fietsersbond krijgt goed rapport
3 oktober 2011
De Fietsersbond behaalt concrete resultaten en krijgt op alle overheidsniveaus onderwerpen op tafel. Dit is de conclusie van een evaluatie van het werk van de Fietsersbond in de afgelopen jaren.


 

September 2011

Eén op de vijf elektrisch
26 september 2011
In 2010 was 14% van alle verkochte nieuwe fietsen een elektrische. In 2011 waarschijnlijk 20%. Wat betekent dat voor de verkeersveiligheid en voor het fietsgebruik?


 
Stadsfietser meer roet in longen dan wandelaar?
26 september 2011
In grote steden met veel luchtvervuiling, zoals Amsterdam en Londen, hebben fietsers meer roetdeeltjes in hun longen dan voetgangers. Aldus een Brits onderzoek dat gisteren is gepresenteerd op een internationaal congres over longziekten dat deze week in de Amsterdamse RAI wordt gehouden.


 
Denen: Amsterdam meest fietsvriendelijke stad in de wereld
22 september 2011
Volgens een test van Copenhagenize is Amsterdam voor fietsen het neusje van de zalm. Volgens At5 is er zelfs sprake van een "fabelachtig fietsparadijs, het mekka voor de tweewieler of een eldorado voor de berijder van het stalen ros."


 
Zijn fietsende toeristen gevaarlijk?
19 september 2011
Volgens de politie zijn Amsterdammers gevaarlijker op de fiets dan toeristen. Toeristen veroorzaken zelfs nauwelijks ongelukken, laat MacBike weer weten.


 
Nog geen beslissing passage Rijksmuseum
14 september 2011
Dinsdagavond debatteerde de stadsdeelraadscommissie Leefomgeving in Zuid over het wel of niet sluiten van de onderdoorgang van het Rijksmuseum voor fietsers. Er kwam geen beslissing.


 
Actie tegen te hard rijdende scooters aangekondigd
9 september 2011
De politie en de gemeente binden de strijd aan met scheurende scooters. Volgende week begint een 'handhavingsoffensief' dat is gericht op snelheidsduivels op scooters.


 
Helmplicht, scooter op rijbaan
7 september 2011
GroenLinks wil dat Amsterdam de mogelijkheid krijgt om een helm verplicht te stellen voor snorscooters. Daarmee wil de partij een proef met het weren van die scooters van het fietspad mogelijk maken.


 

Augustus 2011

Stadsdeel zwicht voor anti-fietscampagne
31 augustus 2011
Stadsdeel Zuid wil de onderdoorgang voor fietsers gesloten houden om te onderzoeken of het veilig is met fietsers?!?


 
Sterke stijging scooterongevallen
25 augustus 2011
Het aantal ongelukken met scooters is in de periode 2005-2009 met 87 procent gestegen. De meeste slachtoffers zijn vrij jong, in de leeftijdsfase 15-19 jaar.


 
Geld voor fietsenrekken op in West
18 augustus 2011
Bewoners en ondernemers die graag een extra fietsenrek in hun straat wilden, konden hiervoor een aanvraag indienen bij het stadsdeel. Maar tot half 2012 is het geld op.


 
Nooit meer fietsen onder Rijksmuseum?
17 augustus 2011
Volgens de directeur van het Rijksmuseum moeten de fietsers uit de onderdoorgang. Dat vond hij altijd al, maar nu is het nieuws. Waarom?


 
Hou je kop bij het verkeer!
13 augustus 2011
Vanaf 15 augustus probeert de verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren (TeamAlert) in Amsterdam twee weken lang leeftijdsgenoten zich bewust te maken van hun gedrag op de fiets.


 
ffietsen via facebook
13 augusts 2011
Nieuw is een facebookpagina (Even fietsen) voor mensen in de regio Amsterdam die graag op de racefiets springen. Soms alleen, soms met anderen en wie weet zelfs een keer met een onbekende.


 
Beperking duur fietsparkeren in stadsdeel West?
2 juni 2011
Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel West heeft op 19 juli 2011 besloten om op grond van artikel 4.27 lid 2.a. van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor de fietsparkeervoorzieningen in de openbare ruimte van de Erasmusparkbuurt West, de Cremerbuurt en de Kinkerstraat een fietsparkeerduurbeperking in te stellen van zes weken.


 
Gemeente mag fietsen niet zomaar losknippen
2 augustus 2011
Gemeenten mogen niet zonder voorafgaande waarschuwing fietsen verwijderen die in hun ogen fout geparkeerd staan. Alleen als een fiets zo is neergezet dat deze aantoonbaar gevaar oplevert - bijvoorbeeld voor een nooduitgang of op een blindenstrook - mag de gemeente zonder waarschuwing het slot losknippen.


 
Snorfietser beter af op fietspad?
1 augustus 2011
Volgens Rijkswaterstaat wordt het er niet veiliger op als snorfietsers naar de rijbaan worden verwezen. Beter is: meer handhaving. Maar klopt dat wel?


 

Juli 2011

Onderzoek fietsparkeren met tie-wrapje
30 juli 2011
De gemeente Amsterdam wil het aanbod van fietsparkeervoorzieningen verbeteren. Het onderzoek gebeurt door gestalde fietsen te voorzien van een heel dun geel tie-ripje.


 
Fietsersbond in beroep tegen bestuur stadsdeel
30 juli 2011
De Fietsersbond en het comité Red de Onderdoorgang zijn in beroep gegaan tegen de vaststelling van het bestemmingsplan Museumkwartier en Valeriusbuurt in stadsdeel Zuid.


 
4 locaties voor OV-fietsverhuur gesloten
25 juli 2011
In Amsterdam zijn 4 locaties waar OV-fietsen gehuurd konden worden, gesloten.


 
Tips voor de zelfbewuste fietser
22 juli 2011
Hoe zit het ook al weer? Wat is het veiligst? Alles op een rij voor de fietser die het goed wil doen.


 
Natuurlijk is de fietser het snelst
21 juli 2011
Stadsdeel West organiseerde maar weer eens een wedstrijd om te zien wat het snelst is in de stad: auto, OV of fiets.


 
13% meer snorscooters - 31% minder brommers
7 juli 2011
De verkopen van motor-, brom- en snorfietsen in de eerste helft van 2011 laten verschillende trends zien. Snorfietsverkopen stijgen, en de verkoop van motorfietsen en bromfietsen daalt. En fietsen?


 

Juni 2011

Driehonderd leerlingen fietsend naar gymles
16 juni 2011
Van 21 juni tot 20 juli begint in Geuzenveld de gymles van groep zes,zeven en acht van brede school 't Koggeschip met een fietstocht naar Sportpark De Eendracht. Op de velden van het sportpark wordt de gymles voortgezet...


 
Scooter gevaarlijker voor fietser dan auto
2 juni 2011
Het aantal ernstig gewonden onder fietsers ten gevolge van een aanrijding met een brom- of snorfiets is met 25% gestegen..


 
Wild verkeer in New York
9 juni 2011
Een filmpje op Youtube van chaotische toestanden op een kruispunt in New York. Met grafische aanduiding van wat niet goed gaat (maar wel steeds goed afloopt).


 
Fietsersbond zoekt kinderen voor jury Fietsstad 2011
2 juni 2011
De Fietsersbond zoekt kinderdeskundigen voor de jury van Fietsstad 2011. De beste inzending voor de wedstrijd Mijn Fietsstad wint een fiets en een plaats in de jury.


 

Mei 2011

Gerepareerde fietsen in de Wildemanbuurt
25 mei 2011
In de werkplaats van de Kraemerschool gaan fietsreparatielessen voor kinderen van start.


 
Zuid wil scooters uit parken weren
25 mei 2011
Barbecues en scooters zijn straks mogelijk niet meer toegestaan in het Vondelpark en andere parken in Amsterdam-Zuid.


 
Onderzoek geluidsoverlast
18 mei 2011
De Universiteit Groningen doet een landelijk onderzoek naar de ervaringen met geluidsoverlast. Amsterdammers kunnen alvast op plaats-1 invullen: scooterlawaai.


 
Opening fietsbruggen Leeuwarderweg
12 mei 2011
In Amsterdam-Noord zijn vanmiddag twee nieuwe fiets/voetgangersbruggen in gebruik genomen.


 
23-27 mei: anti-stoepfietsactie in de stad
13 mei 2011
Fietsen of brommen op de stoep: €70 aan je broek! Met deze slogan gaan de gezamenlijke stadsdelen fietsers, brommer- en scooterrijders erop wijzen dat ze niet op de stoep mogen rijden.


 
20 mei: gratis symposium over fietscultuur
11 mei 2011
AGORA - een planologisch tijdschrift - organiseert op vrijdagmiddag 20 mei een symposium over Fietscultuur. Zowel erkende fietswetenschappers als beleidsmakers komen aan het woord.


 
Groenlinks wil fietsers gaan opvoeden
12 mei 2011
Nog dit jaar moeten vijftien fietscoaches worden aangesteld, vindt GoenLinks.De fietscoaches moeten bij het CS fietsers en scooteraars aanspreken als ze hun fiets op een plek neerzetten waar dat niet mag, zodat stoepen, rijbanen en nooduitgangen vrij blijven.


 
10.000 euro voor fietsenmakers in Nieuw-West
10 mei 2011
Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West organiseert een ondernemerswedstrijd waarbij deelnemers kans maken op ondersteuning bij het starten van een eigen rijwielhandel.


 

April 2011

Meer scholen doen fietsexamen
21 april 2011
Steeds meer Amsterdamse basisscholen doen mee aan het praktische verkeersexamen.


 
Waarom we niet van de fiets vallen
19 april 2011
Natuurkundigen uit Delft en de Verenigde Staten hebben eindelijk ontdekt waarom we niet van de fiets vallen.


 
Foute fietssloten bij de LIDL
18 april 2011
Sinds vorige week biedt winkelmarktketen LIDL fietssloten aan die pertinent ondeugdelijk zijn.


 
Meehelpen aan de nieuwe Regio fietskaart?
14 april 2011
Deze zomer komt er weer een nieuwe editie van onze befaamde fiets-en recreatiekaart "Stadsregio Amsterdam". Om dit te verwezenlijken zijn wij op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hieraan mee te werken.


 
Vrijwilligers gezocht
13 april 2011
Het Amsterdamse project "Op weg naar het Voortgezet Onderwijs" bereidt kinderen uit groep 8 voor op de route naar de middelbare school. Doel hierbij is kinderen meer vertrouwen te geven in het fietsen van die nieuwe route. Daar zijn vrijwilligers bij nodig. Iets voor jou?


 
Gemeente machteloos tegen snorscooters
12 april 2011
Amsterdams wethouder Eric Wiebes is bezorgd over het grote snelheidsverschil met het andere verkeer en vreest dat de ernst van snorfietsongevallen zal toenemen, maar kan er zelf niks tegen doen.


 
Fietscontroles ondeugdelijk?
11 april 2011
Het zal je maar gebeuren dat je als dief wordt opgebracht, terwijl je over alle papieren beschikt die bewijzen dat je de fiets eerlijk gekocht hebt. Dat zou niet moeten kunnen, en toch gebeurt het. Groen Links vindt dat daar iets aan gedaan moet worden.


 

Maart 2011

10.000 fietsparkeerplekken erbij
21 maart 2011
Het moet afgelopen zijn met de fietschaos in de stad. Het College wil de komende jaren tienduizenden parkeerplekken voor fietsen erbij bouwen. Aldus AT5.


 
Fietsverwijssysteem???
22 maart 2011
Fietsen mogen op het Stationseiland alleen in een rek staan, en niet langer dan 14 dagen achtereen op dezelfde plek. Om een goede plek voor je fiets te vinden zijn op verschillende plaatsen rondom het station nieuwe borden neergezet.


 
Dodehoek blijft link
21 maart 2011
Aan dodehoek waarschuwingssystemen valt nog veel te verbeteren. Dergelijke systemen moeten veel eerder ingrijpen, wil een ongeval vermeden kunnen worden. En met de huidige stand van de techniek is dat nog nauwelijks te realiseren.


 
Fietsen in donker gevaarlijker?
18 maart 2011
Fietsers die in het verkeer ernstig gewond raken, zijn meestal betrokken bij een ongeval bij daglicht, omdat er dan het meest gefietst wordt. Maar in het donker vallen relatief meer slachtoffers dan bij daglicht.


 
Campagne 'fiets in de weg' gestart
14 maart 2011
Maandag 14 maart is de gemeentelijke campagne 'fiets in de weg' van start gegaan.


 
Petitie tegen Scooteroverlast aangeboden aan wethouder
10 maart 2011
De grote petitie tegen scooteroverlast op fietspaden in Amsterdam is donderdag 10 maart aangeboden aan wethouder Eric Wiebes van Verkeer.


 
Amsterdammers waarderen het fietsklimaat
5 maart 2011
Fietsers in Amsterdam waarderen het fietsklimaat in hun stad met gemiddeld een 7.3. Dat blijkt uit onderzoek van de dienst Onderzoek en Statistiek. Dit onderzoek wordt ieder jaar onder 400 testpersonen gehouden.


 
Mobiele Fietsenmakers in opkomst
5 maart 2011
Binnenkort kunnen Amsterdamse fietsers met pech zich wenden tot een Fietswegenwacht genaamd 'Fietsforce'. Als alles goed gaat is er dan binnen een half uur een monteur ter plekke om bijvoorbeeld een lekke band te plakken of een ketting te vervangen. Voor grotere reparaties zal de fiets meegenomen moeten worden naar een werkplaats.


 
Ongebruikte fietsen in Stadsdeel Centrum
2 maart 2011
In de stad lijken veel fietsen te staan die nooit meer worden gebruikt. In opdracht van stadsdeel Centrum heeft O+S onderzocht waar deze fietsen vandaan komen en in hoeverre ze voor overlast zorgen.


 

Februari 2011

Uitkomsten Themadag Verkeersveiligheid
12 februari 2011
Op 12 februari vond de themadag Verkeersveiligheid plaats. Onderwerpen waren enkelvoudige fietsongevallen en fietsoversteekongevallen.


 
Testers gezocht Blijf Veilig Mobiel
9 februari 2011
De Fietsersbond onderzoekt in het kader van Blijf Veilig Mobiel fietsen en fietsproducten die kunnen zorgen dat ouderen langer en veiliger kunnen blijven fietsen.


 
Bruggen niet open tussen 16 en 18 uur
8 februari 2011
In 2009 is bij wijze van proef besloten de bruggen tussen 16.30 en 18.30 uur te stremmen voor de scheepvaart ten faveure van het wegverkeer. Dit wordt weer teruggedraaid.


 
Praat mee over de Rode Loper
3 februari 2011
De Rode Loper is het gebied tussen de Prins Hendrikkade en het Weteringcircuit: voor veel mensen de belangrijkste en eerste entree tot Amsterdam. Dit deel van de binnenstad - het visitekaartje van de stad - wordt opnieuw ingericht. Stadsdeel Centrum organiseert hiervoor diverse inspraakavonden.


 

Januari 2011

GroenLinks komt ook met nieuw scooterbeleid
20 januari 2011
Scooters zijn een gevaar op het fietspad, stoten gevaarlijke stoffen uit en veroorzaken geluidsoverlast, vindt ook Groen Links Amsterdam. Reden voor verkeerswoordvoerder Fjodor Molenaar om met een beleidsplan te komen: ‘Dus niet Brommen - Nieuw Scooterbeleid voor Amsterdam.’


 
Ook goedkope fiets voor minima
20 januari 2011
Ook minima kunnen voortaan tegen gereduceerd tarief een fiets uit het fietsdepot kopen. Tot nu toe gold de korting alleen voor studenten, maar de SP had een voorstel ingediend om ook minima korting te geven. De gemeenteraad stemde daar donderdag mee in. Het Fietsdepot verwerkt de fietsen die weggeknipt worden door stadsdelen of die gevonden worden.


 
94% rijdt te hard!
19 januari 2011
Uit onderzoek van de Fietsersbond in Amsterdam blijkt dat 94% van de snorfietsers op het fietspad te hard rijdt. Gemiddeld reden snorfietsen 37 km/uur: bijna 50% sneller dan het maximum van 25 km/uur. De Fietsersbond presenteert het onderzoek en aanbevelingen donderdag 20 januari aan de verkeers- en milieuwoordvoerders van de gemeenteraad. De Fietsersbond pleit onder andere voor meer snelheidscontroles op straat en een snorfietsverbod op smalle fietspaden.


 
Fiets weg na 2 weken
13 januari 2011
Fietsen mogen voortaan maar twee weken bij het Centraal Station staan voordat ze kunnen worden 'weggeknipt'. Dat was vier weken.


 
Parkeervakken ipv rekken op Leidseplein?
9 januari 2011
Stadsdeel Centrum gaat de fietsenchaos op het Leidseplein aanpakken. Omdat het vaak een puinhoop is, worden zoveel mogelijk nietjes en palen weggehaald en speciale parkeervakken met witte verf afgebakend waar fietsen kunnen staan.


 
Meer snorfietsen, minder bromfietsen verkocht
9 januari 2011
Snorfietsen deden het wel goed in 2010. Werden er in 2009 nog 55.557 verkocht, in 2010 was dat aantal 61.841, een stijging van 11


 
Witte fietsenplan in Zuidoost?
7 januari 2011
Wethouder Emile Jaensch van stadsdeel Zuidoost ziet wel wat in goedkope leenfietsen in zijn stadsdeel, naar het voorbeeld van steden als Parijs, Barcelona en Londen. In Zuidoost kan het fietsgebruik wel een stimulans gebruiken, aldus Jaensch. Wat hem betreft mag zo'n project best worden gefinancierd met reclame.


 
Meeste ernstig verkeersgewonden vallen onder fietsers
5 januari 2011
De meeste ernstig verkeersgewonden vallen onder fietsers. In 2008 bijvoorbeeld was 54% van de ernstig verkeersgewonden een fietser. En in tegenstelling tot bij de meeste andere vervoerswijzen is de trend in het aantal ernstig verkeersgewonden onder fietsers stijgend in de periode 1993-2008. Dit blijkt uit de Monitor verkeersveiligheid 2010 die de SWOV heeft uitgebracht.


 

Andere jaren

nieuwsarchief2011.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)