Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


nieuwsarchief2012

Nieuwsarchief 2012

December 2012

Overheid strafrechtelijk aansprakelijk voor gebrekkig wegbeheer
22 december 2012
Voor het eerst is een gemeente strafrechtelijk veroordeeld voor ‘dood door schuld’ als gevolg van gebrekkig wegbeheer.


 
Proef met snorfietsen van het fietspad
13 december 2012
In stadsdeel West begint half januari een proef met het weren van snorfietsen van het fietspad. In één straat, de Jan Pieter Heijestraat.


 
Fietsersbond: "En nu graag de daad bij het woord"
12 december 2012
Hoewel de gemeente zegt te kiezen voor de fiets, komt daar in praktijk maar al te vaak niets van terecht. De Fietsersbond vindt dat de stad en de stadsdelen nu echt de daad bij het woord moeten voegen.


 
Fietsersbond: "Geen kantoor op fietspad in Zuidas!"
6 december 2012
De Fietsersbond is tegen de bouw van een kantoor op een fietspad in de Zuidas. Het is onnodig en zeer schadelijk voor een regionale hoofdnet fietsroute.


 
Update Gladheid
6 december 2012
Vannacht viel de eerste sneeuw van het jaar vandaar hierbij een update van de gladheidsbestrijding in Amsterdam.


 
Fietslampjes-automaten bij stallingen
4 december 2012
Vanaf vandaag staan er bij de "Fietspunt"-stallingen (voorheen Locker)fietslampjes-automaten.


 

November 2012

Fietsersbond: "En nu aan de slag en graag meer ambitie"
23 november 2012
Het Meerjarenplan Fiets van Amsterdam mag van de Fietsersbond wel iets concreter en ambitieuzer. Dat staat in de inspraakreactie op dit beleidsplan.


 
Gevaarlijke fietschaos in Zuid
22 november 2012
Buurtbewoners rond de kruising Beethovenstraat-Prinses Irenestraat protesteren tegen de onveiligheid van het aangepaste kruispunt voor het Sint Nicolaaslyceum.


 
Snorscooters nog steeds veel te snel
20 november 2012
Snorscooters rijden op Amsterdamse fietspaden nog steeds veel te hard, ondanks de voorlichting en snelheidscontroles. Dat blijkt uit nieuwe snelheidsmetingen door de Fietsersbond.


 
Fietsnietjes moeten blijven
19 november 2012
De Fietsersbond is niet blij met de actie van stadsdeel Centrum om fietsnietjes te verwijderen. Het helpt niet tegen weesfietsen en veroorzaakt alleen maar nog meer fietsparkeerchaos.


 
Deltaplan fietsparkeren bij CS
16 november 2012
De Fietsersbond presenteert vandaag haar 'Deltaplan' om het fietsparkeerprobleem bij het Centraal Station te verkleinen. Niet één, maar een heel pakket maatregelen is nodig.


 
Gladheidsbestrijding Fietspaden op scherp
15 november 2012
De gemeente Amsterdam is klaar voor het winterseizoen; de 24/7 dienstregeling is begonnen


 
Scooterdebat in Pakhuis De Zwijger
12 november 2012
Op dinsdag 20 november is er in Pakhuis De Zwijger een debat over het scooter-probleem in Amsterdam.


 
Amsterdam wil betere fietstaxi’s
6 november 2012
De gemeente komt met maatregelen tegen de problemen die ontstaan zijn door de snelle toename van het aantal fietstaxi's in de stad.


 
OPGELET: politie controleert fietslichten
2 november 2012
De politie in Amsterdam is weer begonnen met het controleren van de fietsverlichting. Op 1 oktober werden op de kruising Kinkerstraat-Bilderdijkstraat 22 bekeuringen uitgeschreven. Laat het jou niet overkomen!


 
Meerjarenplan Fiets: meer ruimte voor de fiets
31 oktober 2012
De gemeente Amsterdam heeft haar Meerjarenplan Fiets (2012-2016) gepresenteerd met daarin meer faciliteiten voor de fiets. Op dinsdag 8 november wordt hierover een politiek café gehouden in café De Doffer (Runstraat).


 
Vacature Beleidsmedewerker
2 november 2012
Op het kantoor van de Fietsersbond Afdeling Amsterdam is ruimte voor een nieuwe beleidsmedewerker. Reageren kan nog tot 11 november.


 

Oktober 2012

Vertrek Govert de With
31 oktober 2012
Vandaag was de laatste werkdag van onze beleidsmedewerker Govert de With. Hij bedankt iedereen voor de aangename samenwerking.


 
SPITS: "Fietsen groot gevaar"
29 oktober 2012
Volgens de SPITS hebben de Fietsersbond en VeligheidNL alarm geslagen over het toenemend aantal ongelukken, waarbij vooral ouderen en vaders en moeders met kleine kinderen de brokkenpiloten blijken.


 
Verlichtingsactie "Ik wil je zien" van start
23 oktober 2012
Zaterdag 27 oktober gaat op het Leidseplein de landelijke verlichtingsactie van de Fietsersbond van start met als titel "ik wil je zien".


 
Extra veerponten of extra ruimte?
11 oktober 2012
De ponten kunnen de drukte niet aan. Ligt dat aan de ruimte bij de ponten of aan de ponten zelf? De politiek is er nog niet uit.


 
Vooral jongeren laten fiets achter
5 oktober 2012
Vooral hoogopgeleiden en jongeren laten hun afgedankte fiets achter op straat. Eén op de vijf Amsterdammers heeft dat wel eens gedaan..


 

September 2012

Fietsinformatiedag voor ouderen
24 september 2012
Woensdag 17 oktober is er een Fietsinformatiedag voor ouderen in zorgcentrum "De Klinker" in Amsterdam-Oud-West (Kinkerbuurt) inschrijven kan nog tot en met maandag 8 oktober.


 
Een historisch moment: Amsterdam akkoord met fietspad AWD
20 september 2012
Woensdag 19 september is de bijna voltallige gemeenteraad van Amsterdam akkoord gegaan met de aanleg van een fietspad aan de noordoostgrens van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD).


 
Stremmingen GVB veren
19 september 2012
Op dinsdag 25 september, dinsdag 2 oktober en dinsdag 9 oktober is het IJ voor alle scheepvaart gestremd ter hoogte van het Centraal Station. Dit vanwege werkzaamheden voor de Noord/Zuidlijn.


 
Actie tegen stoepfietsen op komst
6 september 2012
Voor de tweede keer dit jaar worden (brom-)fietsers die op de stoep rijden direct op de bon geslingerd. Aldus de METRO.


 
Minder verkeersslachtoffers onder fietsende kinderen
5 september 2012
Uit nieuwe cijfers van de Fietsersbond blijkt dat het aantal jongeren dat om het leven komt bij een fietsongeval momenteel opvallend laag is.


 
Fietscoach geen onverdeeld succes
3 september 2012
Het is een beetje dweilen met de kraan open. De fietscoaches die in Amsterdam het fietsparkeren probeerden te reguleren zorgden weliswaar voor een opgeruimdere aanblik, maar het effect is van korte duur en ze bestrijken slechts een beperkt gebied.


 

Augustus 2012

QR-code Fietsnetwerk geopend
13 augustus 2012
Vrijdag 7 september wordt de laatste hand gelegd aan het zogenoemde "QR-code Fietsnetwerk".


 
Fietsles in Oost
8 augustus 2012
Stadsdeel Oost organiseert in september 2012 weer fietslessen. De cursus bestaat uit 12 lessen waarin fietsvaardigheden en verkeersregels worden geoefend.


 
"Campagne 'Doe mee! Parkeer je fiets oké' succesvol"
7 augustus 2012
Volgens stadsdeel Centrum parkeren fietsers hun fiets een stuk netter sinds de campagne 'Doe mee! Parkeer je fiets oké', die in het leven is geroepen om de omgeving van het Leidseplein begaanbaar te houden.


 
Oud fietsschandaal heronthuld
4 augustus 2012
Drie jaar geleden onthulde De Speld een Amsterdams fietsschandaal. Het is komkommertijd, dus tijd voor een heronthulling.


 

Juli 2012

Fietsersbond wil meer fietsplek op Hempont
28 juli 2012
De afdelingen Zaanstreek en Amsterdam van de Fietsersbond dringen gezamenlijk aan op meer ruimte voor de fiets op de Hempont. Ruimtegebrek in de spits leidt tot gevaarlijke situaties.


 
Wijken voor de Fiets in Stadsdeel Noord
11 juli 2012
Tot 1 september kunnen bezoekers nog terecht bij de Openbare Bibliotheek in Stadsdeel Noord voor de tentoonstelling "Wijken voor de Fiets".


 
Fietsers weer welkom in de onderdoorgang
6 juli 2012
De gemeenteraad van Amsterdam heeft besloten dat fietsers vanaf voorjaar 2013 weer door de onderdoorgang van het Rijksmuseum kunnen fietsen.


 

Juni 2012

Door de passage fietsen is het allerveiligst
22 juni 2012
Zorgvuldig onderzoek van de Fietsersbond en comité Red de Onderdoorgang wijst uit dat door de passage fietsen zo’n 15% veiliger is dan omrijden over een 2‐richtingen fietspad.


 
"Meerderheid raad vóór openhouden"
12 juni 2012
Volgens diverse nieuwsbronnen is een meerderheid van de gemeenteraad voor het openhouden van de onderdoorgang voor fietsers.


 
Stadstoezicht of fietsendief?
11 juni 2012
Fietsendieven worden steeds slimmer. Vermomd als medewerkers van Stadstoezicht knippen ze fietsen los en laden deze in dezelfde soort aanhangers die Stadstoezicht ook gebruikt.


 
BenW Amsterdam kiest voor veiligheid
7 juni 2012
In een brief aan de gemeenteraad zegt BenW geen aanleiding te zien om de passage van het Rijksmuseum voor fietsers af te sluiten.


 
De Bereikbare Binnenstad
6 juni 2012
Op woensdag 20 juni is er een inspraakbijeenkomst over de Nota Bereikbare Binnenstad in de Zuiderkerk met een informatiemarkt waar de Fietsersbond haar reactie op de Nota zal geven.


 
DB Zuid schrijft misleidende brief aan BenW
2 juni 2012
Het Dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid verzoekt in een brief aan BenW het hoofdnet fiets uit de onderdoorgang van het Rijksmuseum te halen. De argumenten die het DB daarbij gebruikt zitten er vrijwel allemaal naast. Erger, het DB weet dat.


 
Fietsen mét licht is veiliger
1 juni 2012
De politie gaat niet meer met ‘fuiken’ controleren op fietsverlichting. Dat wil niet zeggen dat fietsverlichting onnodig is.


 

Mei 2012

Help mee met de paaltjes!
30 mei 2012
De Fietsersbond afdeling Amsterdam is een project gestart om alle paaltjes op fietspaden van het Hoofdnet Fiets in kaart te brengen.


 
Eerste fietsstraat in Amsterdam geopend
30 mei 2012
Vanmiddag is de eerste officiële "Fietsstraat" geopend en wel in de Zaanstraat.


 
Vrouwen op de fiets door Amsterdam-West
30 mei 2012
Op donderdag 5 juli organiseert het sportbuurtwerk een fietstocht door Amsterdam-West voor vrouwen.


 
Wijken voor de Fiets ook in West: Doe mee met de enquete!
23 mei 2012
Het project Wijken voor de Fiets start op donderdag 7 juni 2012 in Amsterdam West met de opening van de tentoonstelling 'De Fietsvriendelijke Wijk' in de bibliotheek van Bos en Lommer.


 
Om de tuin geleid door stadsdeel Zuid
16 mei 2012
Stadsdeel Zuid erkent fouten, ontkent veiligheidsprobleem en houdt halstarrig vast aan ingenomen standpunt. Een verslag van de deelraadscommissie Leefomgeving van stadsdeel Zuid op 15 mei 2012.


 
Fietsenstalling Leidseplein van de baan
16 mei 2012
De grote ondergrondse fietsenstalling onder het Leidseplein komt er niet. De aanleg ervan leidt bij nader inzien alleen maar tot problemen. En er is geen geld voor.


 
Actie tegen stoepfietsen in de Rijnstraat
15 mei 2012
In de Rijnstraat in Amsterdam-Zuid fietsen zoveel mensen op de stoep dat het volgens de politie een veiligheidsrisico vormt. De politie heeft nu besloten in actie te komen: 45 euro boete gaan ze uitdelen.


 
Passage Rijks mét fietsers 25% veiliger
7 mei 2012
Stadsdeel Zuid heeft gekozen voor een fietsvrije passage en die keus gebaseerd op een onvolkomen rapport. Na correctie van de fouten blijkt het 25% veiliger te zijn als fietsers door de onderdoorgang kunnen fietsen. En niet alleen veiliger voor fietsers, maar ook voor de voetgangers onder en rond het Rijksmuseum.


 
IBA onderzoekt fietsstallingen op de daken
7 mei 2012
Het IngenieursBureau Amsterdam (IBA) gaat de mogelijkheden onderzoeken om fietsen op daken van woningen te plaatsen.


 

April 2012

Stadsdeel Zuid kiest tegen de fietser
27 april 2012
Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid heeft vandaag "een voorkeur uitgesproken voor een definitief voetgangersgebied in de passage. Dit op voorwaarde dat een volwaardig alternatieve fietsroute wordt geboden om het Rijksmuseum heen."


 
Al 1300 fietsen van Leidseplein weggehaald
27 april 2012
Sinds stadsdeel Centrum anderhalve maand geleden is begonnen met de strenge fietshandhaving op het Leidseplein zijn er al 1300 (fout) geparkeerde tweewielers verwijderd.


 
Tentoonstelling 'De Fietsvriendelijke Wijk' in Osdorp
26 april 2012
In de bibliotheek van Osdorp is van 26 april tot 2 juni een tentoonstelling te zien gewijd aan de vraag hoe je een wijk fietsvriendelijker kunt maken.


 
Voor fietsers wordt Amsterdam niet veiliger
25 april 2012
Bij een vergelijking met de steden Den Haag, Rotterdam en Utrecht blijkt de ontwikkeling van het aantal verkeersdoden in Amsterdam over de laatste decennia redelijk positief. Alleen wat de fietsers betreft blijft Amsterdam achter.


 
Basisscholieren krijgen weer verkeersles: vrijwilligers gezocht!
24 april 2012
Vanaf deze maand gaan in Amsterdam de eerste praktijkverkeersexamens voor basisschoolkinderen uit groep 8 weer van start.


 
Meedenken over fietsen in Waterland
19 april 2012
Stadsdeel Noord roept fietsers op om mee te denken over de verkeerssituatie in Waterland-Oost. Op hun website hebben ze daarvoor een enquête ingericht.


 
Onderzoekinstituten gaan samenwerken op het gebied van fietsveiligheid
19 april 2012
De belangrijkste onderzoeksinstituten in Nederland die zich bezig houden met de verkeersveiligheid van de fietser hebben de handen ineen geslagen. Samen gaan ze eraan werken om door middel van wetenschappelijk onderzoek het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers terug te dringen.


 
Aangifte fietsdiefstal zinloos?
18 april 2012
Een groot deel van de aangiften die wordt gedaan bij de Amsterdamse politie verdwijnt in een bureaula, zonder dat er iets mee wordt gedaan. Bij fietsdiefstal is dat in 95% van de gevallen.


 
Westerpark alleen voor voetgangers en fietsers
13 april 2012
In het Westerpark zijn snorfietsers en bromfietsen verboden. Dit was altijd al zo, maar veel snorfietsers en bromfietsers rijden toch door het park. Daar wordt nu tegen opgetreden.


 
Amsterdam gaat optreden tegen snorfietsers
4 april 2012
De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met het aangepaste GroenLinks raadsinitiatief ‘Dus niet brommen - Nieuw Scooterbeleid voor Amsterdam’. Het initiatief bevat 9 voorstellen om de scooterproblemen drastisch te verminderen.


 
Fietspaden in Bulgarije??
3 april 2012
In Bulgarije denken ze met een pot verf en een paar niet al te snuggere ambtenaren "zomaar" even wat fietspaden te maken.


 
Eerste Groene Fietspad-bord geplaatst
2 april 2012
Primeur! Het Groene Fietsenbord werd gistermiddag officieel onthuld. Met dit speciale bord maakt Amsterdam Nieuw-West als eerste in Nederland in één oogopslag duidelijk dat fietsen groen, milieuvriendelijk, sportief én veilig is.


 
Alleen ouderen en invaliden op de snorfiets
2 april 2012
Of het juridisch waterdicht in elkaar zit betwijfelt ook Staatsbosbeheer. Maar effect heeft het wel: een onderbord dat snorfietsen op het fietspad door de duinen alleen toelaat als de berijder 65+ of invalide is.


 
Fietsendief vermomt zich als ambtenaar
28 maart 2012
Fietsendieven zijn steeds creatiever in het bedenken van trucs om fietsen te stelen. Misleiding is de nieuwe trend, waarbij de criminelen zich voordoen als gemeentelijke toezichthouders om zo ongestoord op slot staande rijwielen los te knippen.


 
Verkeer Amsterdam onveiliger dan gedacht
26 maart 2012
Volgens onderzoeksbureau Via is het aantal ernstige ongevallen in Amsterdam tussen 2007 en 2009 niet afgenomen, zoals gedacht, maar juist toegenomen.


 

Maart 2012

"Wacht op groen". Helpt dat?
22 maart 2012
Fietsers die door rood rijden, de stad is het zat. Steeds meer vermaningen moeten daar iets tegen doen. Maar of het helpt...


 
Onveilig kunstproject Vondelpark gestaakt
21 maart 2012
Stadsdeel Zuid is voortijdig gestopt met het kunstproject Blues Before Sunrise. De fietsers krijgen de schuld.


 
Fietsen op Leidseplein weggeknipt
16 maart 2012
Vanaf maandag de 19e worden foutgeparkeerde fietsen verwijderd.


 
Snorfietsen ook op niet verplicht fietspad?
15 maart 2012
"Helaas heeft de wetgever sinds 1-1-2011, dus al 15 maanden geleden, de elektrische snorscooter toegang tot deze fietspaden gegeven met ingeschakelde motor".


 
Wegopbrekingen in Fietsersbond Routeplanner
13 maart 2012
De Fietsersbond heeft wegopbrekingen opgenomen in de Fietsersbond Routeplanner. Als fietsers via deze routeplanner een fietsroute plannen


 
Onderzoek veiligheid passage en omrijroutes
12 maart 2012
De Fietsersbond maakte een inventarisatie van de te verwachten gevaren in en om het Rijksmuseum. Het blijkt voor iedereen veiliger als fietsers door de passage kunnen.


 
Extra parkeerplekken onder Beursplein
7 maart 2012
Als alles goed gaat komt er een extra fietsparkeerstalling onder het Beursplein voor 1100 fietsen.


 
Meld verkeersonveilige situaties
4 maart 2012
Vanaf nu kunt u verkeersonveilige situaties melden bij het Meldpunt Veilig Verkeer.


 

Februari 2012

Fietspaden kunnen duurzamer
28 februari 2012
Uit onderzoek blijkt dat fietspaden duurzamer kunnen en dan bovendien veiliger worden.


 
Fietsersbond tegen verplichte fietshelm
28 februari 2012
Volgens onderzoek van de Fietsersbond wordt fietsen niet veiliger door een fietshelm. Integendeel, het wordt er alleen maar onveiliger door.


 
Aanpak Verkeersveiligheid als proef van start
21 februari 2012
Deze maand begint een proef in stadsdeel Oud-West om de verkeersveiligheid te verbeteren. Op drie belangrijke kruispunten wordt intensief gesurveilleerd.


 
Actie "Politiekids" groot succes
15 februari 2012
Woensdag 15 februari was de actie "Politiekids" op de Middenweg in Amsterdam-Oost. Het werd een groot succes.


 
Glad: laten Nieuw-West en Westpoort de fietsers 'in de kou staan?'
11 februari 2012
Bij het landelijk meldpunt gladheidsbestrijding zijn in de afgelopen periode verschillende klachten binnengekomen over Amsterdam. Het schijnt dat vooral Nieuw-West en Westpoort het hebben laten afweten.


 
Snorscooters geweerd van sommige fietspaden in Centrum en West
9 februari 2012
Snorscooters moeten in een deel van Amsterdam van de fietspaden af. Het gaat om het traject tussen de Dam en de A10. De route loopt via de Raadhuisstraat, Rozengracht, De Clerqstraat, Admiraal de Ruijterweg en Jan Evertsenstraat naar de A10.


 
Vrachtwagens gemeente Amsterdam waarschuwen voor dode hoek
2 februari 2012
Chauffeurs van het wagenpark van de gemeente Amsterdam kregen vandaag tijdens een bijeenkomst waarschuwingsstickers mee voor op hun wagens. Hiermee wordt het verkeer naast hen gewaarschuwd dat ze zich in de dode hoek van de vrachtwagen bevinden.


 

Januari 2012

D66 wil snorfietsers op de rijbaan
31 januari 2012
De snorfiets (25km p/uur) moet de rijbaan op in Amsterdam. Dat vindt nu ook D66 Amsterdam.


 
Buurtbewoners: "Hou onderdoorgang Rijks open voor fietsers"
25 januari 2012
In een open brief aan het stadsbestuur roepen 69 buurtbewoners de gemeente op de passage door het Rijksmuseum open te houden voor fietsers.


 
Wegenwacht voor tweewielers met hulpmotor
24 januari 2012
Nu de markt van gemotoriseerde tweewielers enorm groeit, heeft de ANWB besloten haar Wegenwacht ook in te zetten voor leden die op twee wielen rond tuffen en door motorpech getroffen worden.


 
Fietsersbond wil parkeerbeheer op de fiets
24 januari 2012
De Fietsersbond krijgt veel klachten binnen over de werknemers van Parkeerbeheer die op hun scootertjes de stad doorkruisen, soms met nare gevolgen.


 
Een goed voorbereide fietser laat zijn karretje niet verwijderen
22 januari 2012
Een gemeente die fout geparkeerde fietsen wil weghalen moet van tevoren duidelijk vaststellen om wat voor fiets en wat voor overtreding het gaat. Het scheelt nogal of het fout geparkeerde fietsen betreft of gevaarlijk geparkeerde fietsen, weesfietsen of fietswrakken.


 
GroenLinks: geen scooters op smalle fietspaden
19 januari 2012
Volgens uitgewerkte plannen worden scooters voortaan geweerd van het fietspad, in ieder geval van fietspaden onder de 2,5 meter.


 
Amstelveen: fietsen matig, fietsparkeren goed
18 januari 2012
In 2011 heeft de gemeente Amstelveen door de Fietsersbond een Fietsbalans laten opstellen. Het resultaat is nu eindelijk bekend.


 
Fietsersbond ontevreden over aanpak scooteroverlast
17 januari 2012
De aanpak van de problemen die scooters veroorzaken, levert veel te weinig op. Echte maatregelen om de overlast van scheurende scooters tegen te gaan, blijven uit.


 
Amsterdam telt 881.000 fietsen
13 januari 2012
Amsterdam telt 881.000 fietsen. De schatting is gemaakt via de methode van de 'Wisdom of the Crowds'. Daarbij wordt het gemiddelde genomen van de schatting van deskundigen, in dit geval Amsterdamse fietsers.


 
Veilig langer blijven fietsen
10 januari 2012
Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. De Fietsersbond onderzocht daarom met hulp van een senioren testpanel hoe je fietsen veiliger en comfortabeler kunt maken.


 
Checklist veilig fietsen naar school
1 januari 2012
De Fietsersbond heeft een checklist opgesteld waarmee schooldirecties en/of oudercommissies kunnen nagaan hoe fietsvriendelijk hun school is.


 
Wie fietsen er naar het werk?
1 januari 2012
Bijna 128.000 Amsterdammers fietsen naar het werk. 120.000 hiervan werken in de stad, bijna 8.000 Amsterdammers stappen regelmatig op de fiets naar een werkplek buiten de stad. Aldus de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente.


 

Andere jaren

nieuwsarchief2012.txt · Laatst gewijzigd: 2019/10/27 08:45 (Externe bewerking)